Μπορεί το ανακυκλωμένο χαρτί να «σταθεί» ως δομικό υλικό;Και όμως, οι Dratz&Dratz της Γερμανίας κατόρθωσαν να χτίσουν με αυτό ένα «Χάρτινο Σπίτι» ή για την ακρίβεια έναν προσωρινό χώρο εργασίας, σε τοποθεσία του Βερολίνου, όπου κάποτε βρισκόταν ένα ορυχείο και σήμερα συγκαταλέγεται στα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ.

Όπως εξηγεί το αρχιτεκτονικό γραφείο, με έδρα το Ομπερχάουζεν, το «Χάρτινο Σπίτι» είναι στην πραγματικότητα ένας χώρος 190 τετραγωνικών μέτρων, ο οποίος κατασκευάστηκε από 550 δεμάτια πεπιεσμένου χαρτιού από σούπερ μάρκετ της περιοχής.
 
«Μάλλον απροσδόκητα, καθώς περνούσαμε από ένα σταθμό ανακύκλωσης, είδαμε αυτά τα δεμάτια χρησιμοποιημένου χαρτιού και μας συνάρπασε η δομική ποικιλία τους, τα κομμάτια πεπιεσμένων πληροφοριών - σαν ίχνη της κοινωνίας», λέει ο ένας εκ των δύο αδελφών Ντρατς, Ντάνιελ. «Αργότερα ανακαλύψαμε ότι αυτά τα δεμάτια μπορούν να τοποθετηθούν σε επίπεδα σχηματίζοντας μονολιθικούς τοίχους και αναγνωρίσαμε τις δυνατότητές τους στο πλαίσιο αρχιτεκτονικών έργων».
 Οι αδελφοί Ντρατς λένε ότι το «Χάρτινο Σπίτι» είναι μια προσωρινή κατασκευή, όχι όμως επειδή δεν είναι ανθεκτική. Υποστηρίζουν ότι το πεπιεσμένο χαρτί όχι μόνο κρατάει έξω την υγρασία, αλλά μπορεί να παραμείνει στη θέση του ακόμη και μετά από ημέρες συνεχούς βροχόπτωσης.
 
«Εκπλαγήκαμε όταν είδαμε ότι μετά από αρκετές ημέρες έντονης βροχής και μία ημέρα με ήλιο, τα δεμάτια στέγνωσαν», λέει ο Μπεν Ντρατς τονίζοντας ότι, πέρα από κάποια ξύλινα τμήματα που λειτουργούν υποστηρικτικά, το χαρτί δεν πέρασε από ειδική επεξεργασία, π.χ. επίστρωση με αδιάβροχα υλικά. Οι ίδιοι οραματίζονται πιο μόνιμες κατασκευές ύψους έως και 30 μέτρων.
πηγή michanikos-online.gr