Τη ρύθμιση που θα ανοίξει τον δρόμο για την αυτοπαραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκά σε πολυκατοικίες και επαγγελματικά κτίρια με εμπορικά καταστήματα, γραφεία, επιχειρήσεις κλπ. έχει την πρόθεση να επαναφέρει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ).
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο ερανιστικό νομοσχέδιο που παρουσίασε ο υπουργός κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο της Δευτέρας, περιλαμβάνεται διάταξη που προτείνει τη συναίνεση μειωμένης πλειοψηφίας, δηλαδή του 51% των ενοίκων, ποσοστό που είναι σύμφωνο και με τις συστάσεις της Κομισιόν για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε κοινόχρηστο ή κοινόκτητο χώρο ακινήτου.
Για να θεσμοθετηθεί το 51% θα πρέπει να παρακαμφθούν κανονισμοί πολυκατοικιών που εμποδίζουν την εγκατάσταση ηλιακών συστημάτων
Η ρύθμιση είχε περιληφθεί και το περασμένο καλοκαίρι στην Υπουργική Απόφαση για την αυτοπαραγωγή ενέργειας που είχε τεθεί σε διαβούλευση, ωστόσο αφαιρέθηκε όταν αυτή δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.
Για να θεσμοθετηθεί το 51% θα πρέπει να παρακαμφθούν κανονισμοί πολυκατοικιών που εμποδίζουν την εγκατάσταση ηλιακών συστημάτων, αλλά και νομικά ζητήματα που έχουν να κάνουν με την εξ αδιαιρέτου κτήση, στην προκειμένη περίπτωση της ταράτσας ή κάποιου άλλου κοινόχρηστου χώρου.
Όπως αναφέρουν στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο» έχει γίνει μια προσπάθεια η νέα ρύθμιση να είναι νομικά στέρεα και υπάρχει η πρόθεση, αυτή τη φορά, να φτάσει για ψήφιση στη Βουλή.
Φωτοβολταϊκά: Μείωση των αρτιοτήτων στην εκτός σχεδίου
Παράλληλα, στις προωθούμενες ρυθμίσεις που παρουσίασε ο κ. Σκυλακάκης περιλαμβάνεται η δυνατότητα ευελιξίας στις χρήσεις γης και στους όρους δόμησης ώστε τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια και τα Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια που εκπονούνται στο πλαίσιο του προγράμματος «Κωνσταντίνος Δοξιάδης» για την κάλυψη του 80% της ελληνικής επικράτειας με πολεοδομικό σχεδιασμό, να μπορούν να προβλέπουν μελλοντικές χρήσεις και δυνητική μείωση των ελαχίστων ορίων αρτιότητας των εκτός σχεδίου οικοπέδων για κατοικία και τουρισμό.
Με άλλα λόγια, προτείνεται να μπορεί ο σχεδιασμός θα έχει δυνατότητα ευελιξίας, όπως ανέφερε προσφάτως και ο Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) κ. Ευθύμιος Μπακογιάννης, κατά την παρουσίαση του ΕΠΣ Μυκόνου.
«Μετά την 5ετία η σκέψη είναι να δίνεται η δυνατότητα με την υλοποίηση των έργων υποδομής που προβλέπονται να μειωθεί η αρτιότητα κατά 50% αλλά όχι κάτω από 4 στρέμματα», είχε αναφέρει.
Παρατάσεις πολεοδομικών προθεσμιών
Επίσης, για τη διευκόλυνση των πολιτών και της διοίκησης θα δοθούν παρατάσεις σε πολεοδομικές προθεσμίες. Μια από αυτές, η οποία λήγει στα τέλη του έτους, αφορά στην υποβολή δικαιολογητικών για τις δηλώσεις υπαγωγής αυθαιρέτων στις ρυθμίσεις νομιμοποίησης των νόμων 4178/13 και 4495/17, η οποία πιθανώς θα παραταθεί έως το τέλος του 2025.
Tριετή παράταση στην έκδοση οικοδομικής άδειας ενδέχεται να δοθεί για την υλοποίηση έργων που αφορούν δημόσια κτίρια.
Επίσης, παράταση έως τα τέλη Μαρτίου σχεδιάζεται να δοθεί και για την υποβολή αίτησης προέγκρισης ή έκδοσης οικοδομικής άδειας για κατά παρέκκλιση άρτια εκτός σχεδίου οικόπεδα (κάτω των 4 στρεμμάτων) και είχαν υποβάλλει αίτηση για χορήγηση βεβαιώσεων όρων δόμησης έως την 9η Δεκεμβρίου 2022, προκειμένου να κατοχυρώσουν δικαίωμα δόμησης.
Ακόμη, τριετή παράταση ενδέχεται να δοθεί για την υλοποίηση έργων, σύμφωνα με προτάσεις αρχιτεκτονικών διαγωνισμών, που αφορούν δημόσια κτίρια.
ΠΗΓΗ ot.gr