Του Νίκου Ρουσάνογλου

Πληθώρα αγοραστικών επιλογών κατοικίας θα μπορέσουν να βρουν όσοι ενδιαφερόμενοι μπορούν να φτάσουν το ανώτατο όριο των 250.000 ευρώ, στο πλαίσιο του δεύτερου κύκλου του προγράμματος "Σπίτι Μου". Στο ύψος αυτό, οι επιλογές είναι αρκετές και σε διάφορες περιοχές της Αττικής, ακόμα και σε περιοχές, θεωρητικά υψηλού κόστους. Ωστόσο, αυτό είναι θεωρητικό, καθώς θα εξαρτηθεί από το διαθέσιμο απόθεμα ανά περιοχή, αλλά και την κατάσταση του εκάστοτε ακινήτου.

Ενώ δηλαδή, με βάση το ύψος των τιμών πώλησης, είναι εφικτό να αποκτήσει κανείς ακίνητο άνω των 100 τ.μ. σε πολλές περιοχές της Αττικής, ιδίως αν πρόκειται για το κέντρο της Αθήνας, τα προάστια του Πειραιά και τα δυτικά προάστια, αλλά και διάφορες συνοικίες περιφερειακά του κέντρου της πόλης, δεν είναι το ίδιο σίγουρο ότι θα υπάρχουν και τα διαθέσιμα ακίνητα σε αυτό το επίπεδο τιμών, ώστε να γίνουν οι απαιτούμενες πράξεις αγοραπωλησίας και να επωφεληθούν οι ενδιαφερόμενοι από την προνομιακή χρηματοδότηση.

Ένας ακόμα παράγοντας αβεβαιότητας είναι ασφαλώς το πώς θα συμπεριφερθεί η αγορά μέχρι την έναρξη του προγράμματος. Είναι πολύ πιθανό – και ήδη παρατηρείται σε κάποια σημεία, κάποιοι ιδιοκτήτες να προχωρήσουν σε αύξηση των ζητούμενων τιμών πώλησης, θέλοντας να επωφεληθούν της υψηλής ζήτησης, που θα δημιουργηθεί λόγω της αυξημένης ρευστότητας που θα προκύψει από το πρόγραμμα. Αυτό σημαίνει ότι κάποια ακίνητα θα κοστίσουν περισσότερο, περιορίζοντας και στην περίπτωση αυτή τις επιλογές για αρκετούς ενδιαφερόμενους.

Με βάση τους όρους του προγράμματος, παρατηρούνται αρκετές και σημαντικές αλλαγές. Συγκεκριμένα, όσον αφορά τα επιλέξιμα ακίνητα, αυτά θα πρέπει να έχουν αξία συμβολαίου έως 250.000 ευρώ, να είναι επιφάνειας έως 150 τ.μ. και να έχουν κατασκευαστεί έως και το 2007 και όχι μεταγενέστερα. Η μέγιστη αξία δανείου φτάνει τις 190.000 ευρώ (από τα 150.000 ευρώ που ήταν στον πρώτο κύκλο του προγράμματος), ενώ θα χρηματοδοτείται έως το 90% του συμβολαίου. Η διάρκεια του κάθε δανείου θα κυμαίνεται μεταξύ 3 και 30 ετών, ενώ με βάση τους όρους, η χρηματοδότηση θα αφορά την απόκτηση πρώτης κατοικίας, με το 50% της αξίας να αφορά άτοκο δάνειο από το Ταμείο Ανάκαμψης και το άλλο 50% έντοκο δάνειο από τράπεζα. Με βάση τα σημερινά δεδομένα, εκτιμάται ότι το τελικό επιτόκιο θα διαμορφώνεται κάτω του 2%.

Έτσι, για να φτάσει κανείς το όριο των 250.000 ευρώ, θα πρέπει να έχει πρόσθετη ρευστότητα τουλάχιστον 60.000 ευρώ, υπολογίζοντας και περίπου 10.000 – 15.000 ευρώ για τα διαδικαστικά έξοδα, δηλαδή τυχόν μεσιτική αμοιβή, συμβολαιογράφο, δικηγόρο, όπως επίσης και τέλος μεταγραφής στο κτηματολόγιο, όπως επίσης και το κόστος εγγραφής της προσημείωσης. Η διάρκεια του κάθε δανείου θα κυμαίνεται μεταξύ 3 και 30 ετών, ενώ με βάση τους όρους, η χρηματοδότηση θα αφορά την απόκτηση πρώτης κατοικίας, με το 50% της αξίας να αφορά άτοκο δάνειο από το Ταμείο Ανάκαμψης και το άλλο 50% έντοκο δάνειο από τράπεζα.

Παράλληλα, διευρύνθηκε το όριο ηλικίας των δικαιούχων, έως τα 50 έτη, από 39 έτη που ήταν προηγουμένως. Παράλληλα, αυξήθηκαν και τα εισοδηματικά κριτήρια, φτάνοντας τα έως 20.000 ευρώ εισόδημα για άγαμους, έως 28.000 ευρώ για ζευγάρια συν 4.000 ευρώ ανά παιδί, έως 31.000 ευρώ για μονογονεϊκή οικογένεια και 5.000 ευρώ επιπλέον για κάθε παιδί. Είναι όμως πιθανό, για να εξασφαλίσει κανείς το μέγιστο ύψος δανείου των 190.000 ευρώ, να πρέπει να έχει υψηλότερα εισοδήματα, αν και αυτό εξαρτάται από την πολιτική της κάθε τράπεζας. 

Τι σπίτι αγοράζει κανείς στην Αττική με 250.000 που είναι το όριο για το "Σπίτι μου 2"

ΠΗΓΗ capital.gr