Πρωτοπόρος στην Ελλάδα τείνει να γίνει η Άνδρος, σε ότι αφορά τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, την ανάπτυξη και την αξιοποίησή τους, καθώς η μελέτη για την δημιουργία Περιφερειακού (Ενεργειακού) Πάρκου στο νησί προχωρά με βήματα αναγνωριστικά, αλλά και σταθερά.
Τι θα σήμαινε ένα τέτοιο έργο για το νησί; Ποια είναι τα συμπεράσματα από την πρώτη φάση του έργου, αλλά και ποιες οι προβλέψεις και οι προσδοκίες από την δεύτερη φάση του; Ο συντονιστής του Δικτύου “Δάφνη”, αλλά και του εν λόγω έργου ειδικότερα, Ηλίας Ευθυμιόπουλος, ο οποίος στις 22 Απριλίου κατά την γενική συνέλευση του Δικτύου, παρουσίασε την μελέτη για την χωροταξία των ΑΠΕ στο Αιγαίο καθώς και εκείνη για την δημιουργία Περιφερειακού Πάρκου στην Άνδρο, μιλώντας στο energia.gr έδωσε όλες τις απαντήσεις:
«Καταρχήν έχουμε ένα έργο, το οποίο προσπαθεί να βάλει σε τάξη τα ζητήματα της χωροταξίας των Ανανεώσιμων Πηγών και όχι μόνο σε όλο το Αιγαίο. Αυτό το πρόγραμμα αφορά αυτή τη στιγμή 25 νησιά, νησιά προτεραιότητας, θα λέγαμε στα οποία γίνεται εφαρμογή του ειδικού χωροταξικού για τις ΑΠΕ, αλλά ταυτόχρονα λαμβάνονται υπόψη, όλα τα άλλα χωρικά σχέδια, τα οποία είναι δυνατόν να επηρεάσουν το προηγούμενο, αλλά και εντέλει τις χρήσεις γης, τις επιτρεπόμενες δραστηριότητες, τους περιορισμούς κ.λ.π. Από 'κει και πέρα σε κάποια νησιά προχωρούμε παραπάνω και ένα από αυτά τα νησιά είναι η Άνδρος, όπου προσπαθούμε να δούμε, μετά από αυτή τη σύνθεση των διαφόρων χωρικών σχεδίων, τι προκύπτει, τι προβλήματα έχουμε και πως τα προβλήματα μπορούμε να τα ξεπεράσουμε. Και πως επίσης μπορούμε στο πλαίσιο ενός ενιαίου διαχειριστικού σχεδίου, να προκαλέσουμε και μία θεσμοθέτηση, κάτι που είναι καινούριο βέβαια, για τα ελληνικά δεδομένα και μία από τις δυνατότητες αυτές είναι το Περιφερειακό Πάρκο».
Από την αρχική ιδέα, έως τον πλήρη σχεδιασμό του, το Περιφερειακό Πάρκο, μπορεί και είναι στην πρόθεση των εμπνευστών του, να αποτελέσει πρότυπο και σταθμό για την “Πράσινη επανάσταση” στην Ελλάδα, όπως εξηγεί εμπεριστατωμένα ο κύριος Ευθυμιόπουλος:
«Το Περιφερειακό Πάρκο προέκυψε μέσα από ένα νόμο, τον 3937 του 2009, που δίνει ακριβώς αυτή τη δυνατότητα. Επειδή όμως μία καινούρια κατηγορία, ας πούμε προστασίας και διαχείρισης, λίγο-πολύ κινούμαστε σε ένα τοπίο άγνωστο. Θα 'λεγα δηλαδή, ότι η εμπειρία της Άνδρου θα μπορούσε να αποτελέσει οδηγό για τις μελλοντικές ρυθμίσεις αυτού του είδους, αρκεί να υπάρχουν αντίστοιχες συνθήκες. Θέλω να πω δηλαδή, ότι αυτή η μορφή διαχείρισης, το Περιφερειακό Πάρκο, μπορεί να ταιριάζει στην Άνδρο, αλλά δεν σημαίνει, ότι ταιριάζει σ' όλα τ' άλλα νησιά, ή ταιριάζει στην υπόλοιπη χώρα. Εκείνο που θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να τονίσουμε, είναι ότι ένα τέτοιο Περιφερειακό Πάρκο, το οποίο πια, δεν θα εξαρτάται από την Κεντρική Διοίκηση, σε ότι αφορά τις χρηματοδοτήσεις κυρίως, θα πρέπει να 'χει τη στήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και θα πρέπει να βασίζεται σε αυτοτελείς πόρους».
Είστε αισιόδοξος πάνω σ' αυτό;
«Όχι τόσο, ιδιαίτερα σε μία περίοδο κρίσης, αλλά επειδή ακριβώς στη πορεία της κρίσης, γενικά φαίνεται, ότι και οι κρατικοί πόροι σχεδόν μηδενίζονται, (αυτό το έχουμε δει κι από άλλους φορείς διαχείρισης), πιστεύω ότι είναι ευκαιρία, να ξαναγυρίσουμε στο εσωτερικό της τοπικής, ας το πούμε έτσι- πραγματικότητας και να δούμε πως τέτοιες μορφές οργάνωσης μπορούν να στηριχτούν από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και μόνο».
πηγή energia .gr