Επιστολή σε όλους τους βουλευτές αναφορικά με το πολυνομοσχέδιο του ΥΠΕΝ που, μεταξύ άλλων, αφορά τη «μετονομασία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων» απέστειλε το WWF Ελλάς.

Μαζί με άλλες οργανώσεις είχε καταγγείλει τις εξαιρετικά μικρές προθεσμίες διαβούλευσης για τα τρία επιμέρους σχέδια νόμου και ότι «συνεχίζεται η πρακτική της ενθάρρυνσης της δόμησης κοντά στο κύμα».

Όπως αναφέρει η οργάνωση σε επιστολή της προς τους βουλευτές, το άρθρο 223 του νομοσχεδίου για τις ΑΠΕ και την προστασία του περιβάλλοντος επιτρέπει τη δόμηση τουριστικών κατοικιών μόλις 30 μέτρα από τη γραμμή του αιγιαλού.
Το WWE Ελλάς τονίζει ότι, καθώς η κλιματική αλλαγή ανεβάζει τη στάθμη της θάλασσας, η δόμηση κοντά στο κύμα αποδυναμώνει τη φυσική προστασία των ακτών και δημιουργεί κίνδυνο σαρωτικών πλημμυρών.

Η διάταξη, σύμφωνα με την οργάνωση, έρχεται σε αντίθεση με την Απόφαση 2009/89/ΕΚ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία προβλέπει ότι η δόμηση δεν θα πρέπει να επιτρέπεται σε απόσταση τουλάχιστον 100 μέτρων από τον αιγιαλό.
Ακόμα, το WWF Ελλάς διαφωνεί με την επέκταση των αρμοδιοτήτων της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, η οποία με άλλο επιμέρους νομοσχέδιο μετονομάζεται σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων.
Σύμφωνα με την οργάνωση, η αλλαγή αυτή δεν τεκμηριώνεται και δεν διασφαλίζει τον δημόσιο χαρακτήρα του νερού.
Το WWF καλεί τους βουλευτές να ζητήσουν την απόσυρση κάθε διάταξης που έχει αρνητική επίδραση στο περιβάλλον και να προτάξουν την ανάγκη για ενίσχυση του κοινωνικού διαλόγου, μέσα από την παροχή επαρκούς χρόνου για τις διαβουλεύσεις, τη διαφάνεια και δημόσια λογοδοσία για το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων και την επαρκή τεκμηρίωση της ανάγκης κάθε ρύθμισης.

Για τις περιοχές Natura 2000

Επίσης, σύμφωνα με το WWF Ελλάς, με το νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ και την προστασία του περιβάλλοντος «δημιουργούνται για πολλοστή φορά μέσα στην τελευταία τριετία νέες συνθήκες που επηρεάζουν δυσμενώς την εξέλιξη του έργου για την εκπόνηση ειδικών περιβαλλοντικών μελετών (ΕΠΜ) και την έκδοση προεδρικών διαταγμάτων και σχεδίων διαχείρισης για όλες τις περιοχές Natura 2000».
«Υπενθυμίζουμε ότι η ολοκλήρωση του έργου αυτού είναι επιβεβλημένη από την ενωσιακή και εθνική νομοθεσία και κατέστη ακόμα πιο επιτακτική μετά και την καταδίκη της Ελλάδας από το Δικαστήριο της ΕΕ λόγω μη θέσπισης των αναγκαίων στόχων διατήρησης και μη θεσμοθέτησης των κατάλληλων μέτρων διατήρησης για τις περιοχές του ευρωπαϊκού οικολογικού δικτύου Natura 2000» επισημαίνεται στην επιστολή.
Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο φέρεται να αφαιρεί περιοχές από το πεδίο των περιβαλλοντικών μελετών με τη διατήρηση των υφιστάμενων πολεοδομικών ρυθμίσεων.
Ακόμα, διατηρούνται εντός των προστατευόμενων περιοχών υφιστάμενες εγκαταστάσεις και δραστηριότητες χωρίς να αξιολογείται η συμβατότητά τους με τους στόχους διατήρησης.

ΠΗΓΗ