Έως τα τέλη Μαΐου αναμένεται να έχει ξεκαθαρίσει η εικόνα με τις εκταμιεύσεις των αιτήσεων που εκκρεμούν στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ- Αυτονομώ» του 2020. Η λύση στα προβλήματα που είχαν προκύψει από τη διαδικασία ελέγχου των αιτήσεων του προγράμματος, με κύριο τις καθυστερήσεις εκ μέρους των υπηρεσιών αξιολόγησης των φακέλων και τις εκταμιεύσεις, δόθηκε μετά από σύσκεψη στο υπουργείο Περιβάλλοντος υπό τον Κώστα Σκρέκα και τη συμμετοχή όλων των αρμοδίων παραγόντων. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης αποφασίστηκε σειρά παρεμβάσεων, όπως ο περιορισμός των πιστοποιητικών και βεβαιώσεων που απαιτούνται για να προχωρήσει η εκταμίευση των ποσών στους δικαιούχους.

Έτσι, από την Πέμπτη ξεκίνησε η διαδικασία εκταμίευσης των ποσών στους δικαιούχους. Ήδη σε μία εβδομάδα 800 αιτήσεις που εκκρεμούσαν «έκλεισαν» με την καταβολή των ποσών. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι στιγμής έχουν εγκριθεί περίπου 23.000 και εκκρεμούν λίγο περισσότερες από 11.000 αιτήσεις με 3.500 φακέλους να βρίσκονται ήδη σε διαδικασία αξιολόγησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι συχνότερες παραλείψεις κατά την αξιολόγηση εντοπίζονταν σε ζητήματα που σχετίζονταν με :

·         Μη ταυτοποίηση του ακινήτου, κυρίως των τετραγωνικών μέτρων, βάσει των δηλωθέντων στοιχείων στο πληροφοριακό σύστημα (τετραγωνικά μέτρα, διεύθυνση, όροφος, ΤΚ) και της αναρτημένης οικοδομικής άδειας.

·         Με το έντυπο Καταγραφής Παρεμβάσεων – Ολοκλήρωσης δεν είναι ορθά συμπληρωμένο και τα στοιχεία που αναγράφονται σε αυτό δεν αντιστοιχούν στα στοιχεία των τιμολογίων και των παρεμβάσεων που έχουν δηλωθεί στο πληροφοριακό σύστημα (ποσότητα, τύπος, ενεργειακά χαρακτηριστικά κλπ).

·         Τα στοιχεία που αναγράφονται στις Υπεύθυνες Δηλώσεις Αναδόχων/ Προμηθευτών (Παράρτημα VΙΙΙ-Α-Β-Γ), δεν συμπίπτουν με αυτά που έχουν δηλωθεί στο πληροφοριακό σύστημα.

·         Τη μη αναγραφή της  απαιτούμενης ένδειξης (επί πιστώσει) του τρόπου πληρωμής των τιμολογίων των παρεμβάσεων καθώς και των αποδείξεων παροχής υπηρεσιών Συμβούλου και Μελετητή, σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Οδηγό Εφαρμογής του Προγράμματος.

·         Την ύπαρξη απόκλισης μεταξύ των στοιχείων που έχουν καταχωρηθεί στο Πληροφοριακό Σύστημα και των στοιχείων των ψηφιοποιημένων τιμολογίων που έχουν αναρτηθεί.

·         Την αίτηση από την πλευρά των συμβούλων έργου για πληρωμή μη επιλέξιμης μελέτης από το Πρόγραμμα (οι Σύμβουλοι Έργου θα πρέπει να ελέγχουν την επιλεξιμότητα και την αναγκαιότητα έκδοσης των σχετικών μελετών).

Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» αφορά την ενεργειακή αναβάθμιση και αυτονόμηση κατοικιών με στόχο :

·         τη μείωση των ενεργειακών αναγκών των κτηρίων και των εκπομπών ρύπων που συμβάλλουν στην επιδείνωση του φαινομένου του θερμοκηπίου

·         την εξοικονόμηση κόστους για τους πολίτες, τη βελτίωση των καθημερινών συνθηκών διαβίωσης και άνεσης καθώς και, της ασφάλειας και της υγείας των πολιτών κατά τη χρήση των κτηρίων αυτών

·         την επίτευξη καθαρότερου περιβάλλοντος.

Το Πρόγραμμα αφορά σε κτήρια που διαθέτουν οικοδομική άδεια ή άλλο νομιμοποιητικό έγγραφο, χρησιμοποιούνται ως κύρια κατοικία, βάσει εισοδηματικών κριτηρίων. Περιλαμβάνει πέντε (5) κατηγορίες κινήτρων, στις οποίες οι ωφελούμενοι εντάσσονται ανάλογα με το εισόδημά τους.

ΠΗΓΗ