ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ.

Η μεταβολή στοιχείων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος πραγματοποιείται με την  γνωστοποίηση του ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ Β’ της ΚΥΑ 16228/18-5-2017 για τους εξής λόγους :

  • Αλλαγή φορέα δραστηριότητας (ονόματος, επωνυμίας) εντός 10 ημερών από τη δήλωση στην Εφορία και μεταβολή στοιχείων για οποιονδήποτε λόγο (π.χ. λόγω θανάτου του φυσικού προσώπου ή μέλους των εταίρων για εταιρείες)
  • Αλλαγή έδρας καταστήματος
  • Προσθήκη δραστηριότητας ή αλλαγή δραστηριότητα
  • Προσθήκη χρήσης μουσικής ή μουσικών οργάνων
  • Προσθήκη κατάληψης κοινοχρήστου χώρου
  • Προσθήκη πώλησης αλκοόλ
  • Παύση κάποιας από τις δραστηριότητες του καταστήματος

 

  1. ΑΛΛΑΓΗ ΦΟΡΕΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ (ΝΕΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΦΥΣΙΚΟ Ή ΝΟΜΙΚΟ)

Στη περίπτωση αυτή ενεργούν ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ και τα δύο εμπλεκόμενα μέλη (ο παλαιός και ο νέος φορέας).
ΒΗΜΑ 1ο : ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α΄- ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ από το Δήμο

  1. Αίτηση βεβαίωσης εγκατάστασης του νέου φορέα (το έντυπο χορηγείται από την υπηρεσία).
  2. Υπεύθυνη Δήλωση του ιδιοκτήτη του οικήματος (όταν δεν υπάρχει κανονισμός) ή του ενδιαφερόμενου (όταν υπάρχει κανονισμός o oποίος και προσκομίζεται) με το γνήσιο της υπογραφής (χορηγείται από την υπηρεσία).
  3. Βεβαίωση Χρήσης Γης από την Πολεοδομία.michanikosapps.gr

ΒΗΜΑ 2ο : ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΥΠΟΒΟΛΗ ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ
μέσω της ιστοσελίδας https://notifybusiness.gov.gr  από τον νυν φορέα.
(όταν δεν εχει γίνει ηλεκτρονική υποβολή γνωστοποίησης στο σύστημα και το κατάστημα έχει αδειοδοτηθεί με τον προηγούμενο νόμο).
ΒΗΜΑ 3ο : ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΥΠΟΒΟΛΗ ΜΕΤΑΒΟΛΗΣ ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΥΝ ΦΟΡΕΑ
Στον κατάλογο Γνωστοποιήσεων επιλέγει την γνωστοποίηση και κάνει αλλαγή φορέα δραστηριότητας συμπληρώνοντας τα στοιχεία του νέου φορέα (η γνωστοποίηση είναι σε εκκρεμότητα).
ΒΗΜΑ 4ο : ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΠΟΔΟΧΗΣ Ή ΑΠΟΡΡΙΨΗΣ ΤΗΣ ΜΕΤΑΒΟΛΗΣ ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΕΟ ΦΟΡΕΑ.
 

  1. ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ (ΠΡΟΣΘΗΚΗ, ΑΛΛΑΓΗ)

 
ΒΗΜΑ 1ο : ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α΄- ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ από το Δήμο

  1. Αίτηση βεβαίωσης εγκατάστασης του φορέα (το έντυπο χορηγείται από την υπηρεσία).
  2. Διάγραμμα (σκαρίφημα) της περιοχής που να δείχνει το οικοδομικό τετράγωνο και την ακριβή διεύθυνση του καταστήματος.
  3. Υπεύθυνη Δήλωση του ιδιοκτήτη του οικήματος (όταν δεν υπάρχει κανονισμός) ή του ενδιαφερόμενου (όταν υπάρχει κανονισμός o oποίος και προσκομίζεται) με το γνήσιο της υπογραφής (χορηγείται από την υπηρεσία).
  4. Βεβαίωση χρήσης γης από την πολεοδομία.

ΒΗΜΑ 2ο :ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΥΠΟΒΟΛΗ ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ
Αποκλειστικά ηλεκτρονική υποβολή μέσω της ιστοσελίδας https://notifybusiness.gov.gr του ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ Β΄ (όταν δεν εχει γίνει ηλεκτρονική υποβολή γνωστοποίησης στο σύστημα και το κατάστημα έχει αδειοδοτηθεί με τον προηγούμενο νόμο).
ΒΗΜΑ 3ο : ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Β΄ – ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΥΠΟΒΟΛΗ ΜΕΤΑΒΟΛΗΣ ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ        
Στον κατάλογο Γνωστοποιήσεων επιλέγει την γνωστοποίηση και κάνει τροποποίηση των στοιχείων.

  • Απαραίτητη προϋπόθεση για τη λειτουργία του καταστήματος είναι η τακτοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών στο δήμο ενώ στην αλλαγή στοιχείων δραστηριότητας (προσθήκη, αλλαγή) είναι και η πληρωμή του παραβόλου (185 ευρώ) στο Δήμο.
  • Στην περίπτωση αλλαγής φορέα δραστηριότητας, καθώς και στην περίπτωση που η μεταβολή συνίσταται στην προσθήκη ή αλλαγή δραστηριότητας, οφείλεται να τηρείται στο φάκελο του καταστήματος επικαιροποιημένη βεβαίωση κατά τα οριζόμενα στην παρ. 4 του άρθρου 2 της KYA οικ. 16228/17.05.2017 και οι υπηρεσίες του δήμου μπορούν να αναζητήσουν εξ αρχής τα δικαιολογητικά για την χορήγηση επικαιροποιημένης βεβαίωσης της αρχικής, εφόσον έχει επέλθει τροποποίηση των στοιχείων στα οποία βασίστηκε η έκδοση της προηγούμενης (χρήσεις γης, κανονιστικές πράξεις σύμφωνα με το άρθρο 79 του ν. 3463/2006, αρχαιολογικά ευρήματα).

 
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ:

  1. Μετά την υποβολή της γνωστοποίησης θα πρέπει υποχρεωτικά να τηρούνται εντός του καταστήματος όλα τα δικαιολογητικά που αναφέρονται στο άρθρο 4 παρ. 1-5 καθώς και του άρθρου 9 (Τήρηση μέτρων πυροπροστασίας) της ΚΥΑ 16228/18-5-2017 (ΦΕΚ Β 1723/17).
  2. Ο κάθε ενδιαφερόμενος φορέας δραστηριότητας φέρει την ευθύνη για τα περιλαμβανόμενα σε αυτήν στοιχεία.(αρθρ. 3, παρ.5 της ΚΥΑ 16228/18-5-2017).
  3. Συμπληρώνεται και το ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Δ΄ της ΚΥΑ 16228/18-5-2017 το οποίο αφορά υπεύθυνη δήλωση σχετικά με τον Υγειονομικό υπεύθυνο του καταστήματος και η οποία πρέπει να φυλάσσεται στο κατάστημα.
  4. Σε περίπτωση παύσης των εργασιών υποβάλλεται το Παράρτημα Β΄ με την ένδειξη ΑΚΥΡΩΣΗ. (αρθρ. 5 παρ.15 της ΚΥΑ16228/18-5-2017, ΦΕΚ Β 1723/17).
  5. Μετά την υποβολή της γνωστοποίησης θα διενεργηθεί έλεγχος από τις εκάστοτε αρμόδιες υπηρεσίες (Υγειονομική Υπηρεσία, Πυροσβεστική, Πολεοδομία, Ελληνική Αστυνομία κτλ.).
  6. Εάν διαπιστωθούν από την αρμόδια υπηρεσία αδειοδοτήσεων παραβάσεις περί των δηλωθέντων στην γνωστοποίηση, τότε επιβάλλονται οι σχετικές κυρώσεις του άρθρου 14 της ΚΥΑ 16228/18-5-2017 (ΦΕΚ Β 1723/17).

Ερωταπαντήσεις

1)Όλα τα πεδία της γνωστοποίησης είναι υποχρεωτικά;

Τα πεδία που επελέγησαν να συμπεριληφθούν στη γνωστοποίηση είναι αυτά που κρίνονται ως αναγκαία, προκειμένου να αξιολογείται η επικινδυνότητα μιας δραστηριότητας και να διευκολύνεται το ελεγκτικό έργο των αρμόδιων αρχών. Για τον λόγο αυτό καταρχήν όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά.

2)Σε ποιες περιπτώσεις απαιτείται γνωστοποίηση μεταβολών των δηλωθέντων στοιχείων;

Σε περίπτωση μεταβολής οποιουδήποτε στοιχείου της δραστηριότητας, που έχει γνωστοποιηθεί (άρ. 6 ν. 4442/2016). Σε αυτές τις περιπτώσεις διατηρείται ο μοναδικός αριθμός της γνωστοποίησης. Σε περίπτωση μεταβολής του τόπου άσκησης της δραστηριότητας, δεν πρόκειται για μεταβολή στοιχείων γνωστοποίησης, αλλά απαιτείται υποβολή νέας γνωστοποίησης (άρ. 6 παρ. 4 ν. 4442/2016).

3). Ποια διαδικασία ακολουθείται σε περίπτωση μεταβολής στοιχείων για δραστηριότητες που έχουν αδειοδοτηθεί με προηγούμενο καθεστώς (άδεια λειτουργίας);

Για τη μεταβολή στοιχείων σχετικά με την ασκούμενη δραστηριότητα, η οποία έχει αδειοδοτηθεί σύμφωνα με διαδικασίες προηγούμενου καθεστώτος και υπάρχει ισχύουσα άδεια λειτουργίας, επιλέγεται νέα γνωστοποίηση, η οποία συμπληρώνεται κανονικά με όλα τα στοιχεία που απαιτούνται. Ειδικά σε αυτή την περίπτωση συμπληρώνεται και ο αριθμός πρωτοκόλλου της ισχύουσας άδειας στο γενικό πεδίο που υπάρχει στο τέλος της φόρμας γνωστοποίησης με τον τίτλο: " Εδώ σημειώνετε όποια επιπλέον πληροφορία επιθυμείτε να γνωστοποιήσετε". Στη συνέχεια, επιλέγεται μεταβολή της πρώτης γνωστοποίησης, με συμπλήρωση των στοιχείων, στα οποία αφορά η μεταβολή.

4)Ποια διαδικασία ακολουθείται σε περίπτωση μεταβολής στοιχείων του φορέα δραστηριότητας (μεταβίβαση της επιχείρησης);

Η αλλαγή του φορέα της δραστηριότητας εμπίπτει στις περιπτώσεις μεταβολής στοιχείων της γνωστοποίησης (άρ. 6 παρ. 4 ν. 4442/2016). Η διαδικασία που χρειάζεται να ακολουθηθεί είναι η εξής: α) Ο υφιστάμενος φορέας επιλέγει από τη λίστα με τις γνωστοποιήσεις του «Αλλαγή φορέα δραστηριότητας» της ισχύουσας γνωστοποίησης και συμπληρώνειτον ΑΦΜ του φυσικού ή νομικού προσώπου, στο οποίο μεταβιβάζεται η δραστηριότητα. Είναι κρίσιμο να είναι σωστός ο ΑΦΜ του νέου φορέα, γιατί διαφορετικά η διαδικασία δεν θα είναι δυνατό να ολοκληρωθεί. β) Ο νέος φορέας, έχοντας εγγραφεί στο σύστημα μέσω των κωδικών taxisNet, επιλέγει μέσα από τη λίστα με τις Γνωστοποιήσεις «Αποδοχή» της εν λόγω γνωστοποίησης. Στη συνέχεια ο νέος φορέας είναι πλέον ο μόνος εξουσιοδοτημένος για περαιτέρω μεταβολές ή ακύρωση της γνωστοποίησης.

5) Σε περίπτωση επέκτασης της δραστηριότητας του φορέα σε παρακείμενο ακίνητο υποβάλλεται αίτηση για νέα βεβαίωση ή μεταβολή μέσω γνωστοποίησης;

Η βεβαίωση εκδίδεται για συγκεκριμένη θέση γι αυτό και μνημονεύονται τα συγκεκριμένα στοιχεία του ακινήτου (οδός, αριθμός, όροφος κτλ). Στην περίπτωση επέκτασης της δραστηριότητας του φορέα σε παρακείμενο ακίνητο, υποβάλλεται αίτηση για έκδοση νέας βεβαίωσης. Εφόσον εκδοθεί, ακολουθεί γνωστοποίηση μεταβολής και στο παράρτημα αυτής καταχωρείται ο αριθμός πρωτοκόλλου της νέας βεβαίωσης, η οποία αφορά την συνολική εικόνα μετά την επέκταση άλλως και των δύο βεβαιώσεων (της αρχικής και της νέας που θα αφορά στην επέκταση).

6)Σε περίπτωση προσθήκης δραστηριότητας ή άλλης αλλαγής (πχ αλλαγής νομικού εκπροσώπου ή υγειονομικού υπευθύνου ή αλλαγή φορέα) με το νέο σύστημα, τι γίνεται με την παλιά άδεια; Επιστρέφει στον Δήμο για ακύρωση ή το κατάστημα λειτουργεί με δύο άδειες; Τα στοιχεία του φακέλου εξακολουθούν να παραμένουν στον δήμο ή παραδίδονται στον πολίτη. Αν παραδίδονται με ποια διαδικασία; Αν δεν παραδίδονται, τι στοιχεία είναι υποχρεωμένος να τηρεί στο κατάστημά του ο πολίτης στην περίπτωση προσθήκης δραστηριότητας;

Σε περίπτωση προσθήκης δραστηριότητας ή άλλης αλλαγής υφιστάμενης δραστηριότητας υπό το προηγούμενο καθεστώς αδειοδότησης, η τελευταία μεταπίπτει σε καθεστώς γνωστοποίησης μέσω της διαδικασίας μεταβολής και σημειώνεται στις «Εδώ σημειώνετε όποια επιπλέον πληροφορία επιθυμείτε να γνωστοποιήσετε» ο αριθμός της προηγούμενης άδειας, η οποία διατηρείται στον φάκελο της επιχείρησης. Σε κάθε περίπτωση τα στοιχεία που ορίζει ο νόμος για την νόμιμη λειτουργία της διατηρούνται στο φάκελο της εκάστοτε επιχείρησης.