Κανείς ποτέ δεν ζημιώθηκε, αγοράζοντας γη. Το παλαιό αυτό ρητό των μεσιτών φαίνεται να επιβεβαιώνουν οι επιδόσεις (όπως αυτές αποτυπώνονται σε επίπεδο ζητούμενων τιμών) των οικοπέδων το δεύτερο τρίμηνο του 2021 έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2020, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας πιστοποιημένων εκτιμητών Geoaxis.

Η έρευνα επικεντρώνεται σε πέντε περιοχές, τους Αμπελόκηπους, το Μαρούσι, το Π.Φάληρο, το Περιστέρι και το Χολαργό, όπου καταγράφεται, κατά μέσο όρο, αύξηση της τάξεως του 3,79% των ζητούμενων αξιών.

Οι πρωταθλητές

Τη μεγαλύτερη αύξηση (5,40%) καταγράφουν τα οικόπεδα με συντελεστή δόμησης (Σ.Δ) 3,6 στους Αμπελοκήπους, με τη διάμεση ζητούμενη τιμή πώλησης 2021 να είναι στα 1.953 ευρώ /τ.μ., από 1.853 ευρώ/τ.μ. το δεύτερο τρίμηνο του 2020.

Ακολουθεί το Π. Φάληρο όπου οικόπεδα με Σ.Δ. 1,4 καταγράφουν αύξηση 4,49%, με ζητούμενη τιμή 1.258 ευρώ/τ.μ. από 1.204 ευρώ/τ.μ.). Έπονται το Μαρούσι όπου οικόπεδα με Σ.Δ. 0,8 καταγράφουν αύξηση 3,30% με τιμή 688 ευρώ/τ.μ. από 666 ευρώ / τ.μ.) και ο Χολαργός με τα οικόπεδα με Σ.Δ. 1,2 να εμφανίζουν επίσης αύξηση 3,26% (με τιμή 982 ευρώ/τ.μ., από 951 ευρώ / τ.μ.).

Άνοδο παρουσιάζει και το Περιστέρι, όπου οι ζητούμενες τιμές για οικόπεδα με Σ.Δ. 1,8 αυξάνονται 2,49%, δηλαδή διαμορφώνονται σε 740 ευρώ/ τ.μ. από 722 ευρώ/τ.μ.).

Από πλευράς (διάμεσων) επιφανειών οικοπέδων προς πώληση, όπως ήταν αναμενόμενο σε Αμπελόκηπους (189 τ.μ.) και Περιστέρι (191 τ.μ.) υπάρχουν τα μικρότερα οικόπεδα σε σχέση με το Μαρούσι (330 τ.μ.), τον Χολαργό (357 τ.μ.) και το Παλαιό Φάληρο (440 τ.μ.).

Σύμφωνα με την Geoaxis, οι αξίες των οικοπέδων εξακολουθούν να βρίσκονται σε χαμηλότερα επίπεδα από το 2013 αφού μεταξύ του δεύτερου τριμήνου 2021 και του δεύτερου τριμήνου 2013 καταγράφεται μείωση των ζητούμενων τιμών πώλησης σε ένα μέσο όρο της τάξης 4,57% για τους Αμπελόκηπους, το Π.Φάληρο, το Μαρούσι, το Χολαργό και το Περιστέρι.

Την μεγαλύτερη μείωση στις ζητούμενες τιμές (11,32%) καταγράφουν τα οικόπεδα με Σ.Δ. 1,4 στο Π.Φάληρο και την μικρότερη μείωση τα οικόπεδα με Σ.Δ. 1,2 στο Χολαργό (0,30%).

Πήρε μπροστά η οικοδομή

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η έρευνα, ο κύκλος της χαμηλής οικοδομικής δραστηριότητας φαίνεται να κλείνει καθώς η ζήτηση διαμερισμάτων γνωρίζει αύξηση. Αιτία είναι τα συσσωρευμένα αιτήματα στέγασης που δεν ικανοποιήθηκαν λόγω οικονομικής κρίσης την τελευταία δεκαπενταετία, παράλληλα με τη νέα πραγματικότητα για εργασία από το σπίτι που φαίνεται να ορίζει μια νέα τάση ζήτησης για μεγαλύτερους χώρους.

Αποτέλεσμα της αύξησης της ζήτησης θα είναι η αύξηση και των ποσοστών αντιπαροχής που αρχίζουν δειλά να ζητούνται από τους ιδιοκτήτες.

Η διαπραγμάτευση αναμένεται σκληρή μεταξύ εργολάβων και ιδιοκτητών γης αφού, παρά το γεγονός ότι οι τιμές νεόδμητων διαμερισμάτων αυξάνονται, την ίδια στιγμή τα κόστη κατασκευής έχουν αυξηθεί σημαντικά αφενός λόγω των νέων απαιτήσεων ενεργειακής επάρκειας και αφετέρου της χρήσης αναβαθμισμένων υλικών και ακριβού μοντέρνου σχεδιασμού που λειτουργεί ως το συγκριτικό πλεονέκτημα για την προσέλκυση πιθανών αγοραστών.

 

 

Όσοι ιδιοκτήτες γης διατήρησαν τα οικόπεδά τους μετά το 2006 εξακολουθούν να είναι οι μεγάλοι χαμένοι, καθώς το συνολικό κόστος για την ανέγερση κτιρίου επί οικοπέδου με αντιπαροχή αυξήθηκε σημαντικά με την επιβολή ΦΠΑ από 1/1/2006 στις παραδόσεις των νεόδμητων ακινήτων, ενώ και η επιβολή του ΕΝΦΙΑ επιβάρυνε ανάλογα κάθε σχεδιασμό.

Γενικά, σε σύγκριση με το τι ίσχυε μέχρι 31/12/2005, ο οικοπεδούχος θα πάρει σήμερα σχεδόν ένα μικρό διαμέρισμα λιγότερο, σε κάθε περίπτωση οικοπέδου μεγαλύτερου των 1.000 τ.μ.

Ευρύτερα, οι βασικές τάσεις που επικρατούν, περιλαμβάνουν την αύξηση των deals και της οικοδομικής δραστηριότητας, την ενίσχυση της ζήτησης για μεγαλύτερες αντιπαροχές, αλλά και τη βελτίωση της «διάθεσης» των τραπεζών για τη χρηματοδότηση νέων αναπτύξεων. Υπάρχει ακόμη, κατά τους αναλυτές της Geoaxis, χάσμα μεταξύ Βορείων και Νοτίων Προαστίων, με την παραλία να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της ζήτησης.

Με τα δεδομένα αυτά, οι εργολάβοι αρχίζουν να διαθέτουν κεφάλαια και να επενδύουν ποντάροντας στην αύξηση της ζήτησης διαμερισμάτων υψηλών προδιαγραφών.

 

ΠΗΓΗ