Κομβικό ρόλο στη λειτουργία ενός ΧΥΤΑ ή βιολογικού παίζει η ύπαρξη ενός μηχανικού, όπως τονίστηκε στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο ΤΕΕ Μαγνησίας, με θέμα τους ελέγχους και την παρακολούθηση μονάδων διαχείρισης στερεών αποβλήτων.

 

 

 

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου, τόσο η κ. Νάνσυ Καπούλα, πρόεδρος του ΤΕΕ Μαγνησίας όσο και ο κ. Αλέξανδρος Γούναρης, τόνισαν τη σπουδαιότητα του μηχανικού σε μονάδες διαχείρισης αποβλήτων, καθώς είναι εκείνοι που μπορούν να προλάβουν διάφορα γεγονότα, αλλά και να διασφαλίσουν τον ποιοτικό έλεγχο των αποβλήτων.

Οι μηχανικοί έχουν τις απαραίτητες γνώσεις για τη διαχείριση των αποβλήτων, ωστόσο όπως ανέφερε ο κ. Γούναρης επειδή οι εξελίξεις είναι ραγδαίες πάνω σ' αυτό τον τομέα, πρέπει να υπάρχει συνεχής επιμόρφωση. Από την πλευρά της η αντιπεριφερειάρχης κ. Δωροθέα Κολυνδρίνη σημείωσε πως η λειτουργία ΦΟΔΣΑ σε κάθε νομό, που είναι προτεραιότητα της Περιφέρειας, θα επιλύσει σημαντικά ζητήματα που αυτή τη στιγμή προβληματίζουν.

Αναφερόμενη σε προβλήματα που εντοπίζονται, μίλησε και για τον βιολογικό στον Πηγάδι Πτελεού λέγοντας πως "Ο βιολογικός στο Πηγάδι δεν λειτουργεί σύμφωνα με τα νέα τεχνολογικά δεδομένα.

Ελέγχονται συνεχώς, συμμορφώνονται και συνεχίζουμε. Αποδέκτης των αποβλήτων είναι ένα ρέμα. Δεν είναι ο μοναδικός "προβληματικός" βιολογικός, αλλά αυτοί οι βιολογικοί έχουν δημιουργηθεί πριν από πολλά χρόνια, δεν έχουν την απαραίτητη τεχνολογία και για άλλα απορρίμματα δημιουργήθηκαν και άλλα δέχονται". Η ημερίδα απευθύνονταν σε μηχανικούς, προκειμένου να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους πάνω στο ζήτημα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, αλλά και πάνω στη νομοθεσία.
πηγή