Ενα τεράστιο εργοτάξιο. Χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα. Στα μπετά. Γερανοί και σιδεριές, τούβλα και τσιμέντα. Οπου και να γυρίσει το μάτι. Ογκοι βουβοί. Ασάλευτοι.
Μέρα και... νύχτα δουλεύουν τα συνεργεία για την αποπεράτωση του έργου. «Το έργο απευθύνεται στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο. Μας ενδιαφέρει το πώς θα εξυπηρετηθούν οι ανάγκες των ανθρώπων που θα επισκε
Μέρα και... νύχτα δουλεύουν τα συνεργεία για την αποπεράτωση του έργου. «Το έργο απευθύνεται στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο. Μας ενδιαφέρει το πώς θα εξυπηρετηθούν οι ανάγκες των ανθρώπων που θα επισκεφθούν τον χώρο, πώς όλα αυτά θα βρουν την ανθρωποκεντρική τους διάσταση», λέει ο κ. Γιάννης Τροχόπουλος, διευθύνων σύμβουλος και γενικός διευθυντής του ΚΠΙΣΝ.
Ελεγχος στην είσοδο που είναι κλειστή με μπάρα από ειδικό φύλακα, επίδειξη ταυτότητας. Και... Φανταστείτε... Σε δύο χρόνια αυτό το τοπίο θα πρασινίσει, θα κελαϊδάει, θα τραγουδάει, θα χορεύει, θα γεμίσει άριες, κόσμο, φωνές, μουσικές. Θα έχει «ζωντανέψει». Δηλαδή θα έχει «κατοικηθεί». Γιατί η ανάσα των τελειότερων κτιρίων, ακόμη και των ωραιότερων τόπων, είναι οι άνθρωποι.
Αυτές ήταν οι πρώτες εικόνες κι οι πρώτες σκέψεις, καθώς μπαίναμε στο εργοτάξιο του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΤ), στον χώρο του πρώην Ιπποδρόμου στο Φαληρικό Δέλτα, μια καθημερινή μέρα, νωρίς το απόγευμα. Ο κ. Γιάννης Τροχόπουλος, διευθύνων σύμβουλος και γενικός διευθυντής του ΚΠΙΣΝ, ξεναγός μας σε αυτή τη «βόλτα», μαζί με την κ. Ελλη Ανδριοπούλου, διοικητική διευθύντρια του ΚΠΙΣΝ, έσπευσε αμέσως να μας «τοποθετήσει» στον χάρτη του χώρου: από δω η Βιβλιοθήκη, εκεί η Λυρική, ο λόφος κ.ο.κ.
Το χρονοδιάγραμμα κατασκευής των έργων που σχεδίασε ο διάσημος Ιταλός αρχιτέκτονας Ρέντσο Πιάνο έχει ακολουθηθεί πιστά.
«Το έργο στο Φάληρο έχει άμεσο αντίκτυπο στην Ελλάδα της κρίσης», λέει η κ. Ελλη Ανδριοπούλου, διοικητική διευθύντρια του ΚΠΙΣΝ.
«Το έργο στο Φάληρο έχει άμεσο αντίκτυπο στην Ελλάδα της κρίσης», λέει η κ. Ελλη Ανδριοπούλου, διοικητική διευθύντρια του ΚΠΙΣΝ.
Οπότε, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, ολοκληρώθηκαν κατασκευαστικές εργασίες, όπως η κατασκευή της θεμελίωσης των κτιρίων της Βιβλιοθήκης, της Λυρικής και του κτιρίου στάθμευσης. Ηδη η Λυρική έχει «σηκώσει κεφάλι» περισσότερο από τη Βιβλιοθήκη. Μπορεί κανείς να ξεχωρίσει το «σκάμμα» της σκηνής. Επιπλέον ολοκληρώθηκαν οι εργασίες επίχωσης και τοίχων αντιστήριξης, της δεξαμενής άρδευσης και εργασίες σκυροδέτησης στα κτίρια Πάρκου και Απορριμμάτων.
«Ολα βαίνουν καλώς και βάσει του αρχικού σχεδιασμού. Αναμένουμε το κατασκευαστικό κομμάτι να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2015. Οι οργανισμοί χρειάζονται κάποιους μήνες για τη μετάβασή τους στον χώρο. Αρα θεωρούμε ότι το ΚΠΙΣΝ θα ανοίξει στο κοινό το φθινόπωρο του 2016», σημειώνει η κ. Ανδριοπούλου.
Στο εργοτάξιο του πολιτισμού ‘γεννιέται’ η νέα Αθήνα
Δενδροστοιχίες
Ανάσα ζωής για το Κέντρο και την κοινότητα που το περιβάλλει αποτελεί το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος, με παιδικές χαρές και δενδρόφυτους δρόμους, μας εξηγεί ο κ. Τροχόπουλος βαδίζοντας στη γέφυρα που επιτρέπει τη θέα από ψηλά των δύο κεντρικών κτιρίων . Το πάρκο αναπτύσσεται, με ήπια κλίση, πάνω από τα κτίρια, αποτελώντας την πράσινη στέγη τους.
Οι δενδροστοιχίες που θα οδηγούν στο εσωτερικό του θα αποτελούνται από ψηλά πεύκα κι ελιές. Στο κέντρο του Πάρκου διαμορφώνεται μεγάλος ανοιχτός χώρος πρασίνου (αυτή τη στιγμή βρίσκεται ακόμη στην αρχή) και τόπος συγκέντρωσης.
Στο εργοτάξιο του πολιτισμού ‘γεννιέται’ η νέα Αθήνα
Ο ανοιχτός ηλιόλουστος Μεσογειακός Κήπος θα ανθίσει με κάθε είδους φυτά, από θυμάρι, ρίγανη, σκίνο, φασκόμηλο μέχρι λεβάντα και δεντρολίβανο. «Η Αθήνα, η πόλη με τα χαμηλότερα τετραγωνικά πρασίνου ανά κάτοικο στην Ευρώπη, θα αποκτήσει ένα τεράστιο πάρκο 170.000 τ.μ..
Η γύρω περιοχή θα αναβαθμιστεί. Η επιφάνεια πρασίνου στις περιοχές που γειτνιάζουν με το ΚΠΙΣΝ θα διπλασιαστεί και ο κόσμος θα μπορεί, συν τοις άλλοις, να παρακολουθεί πολιτιστικές κι εκπαιδευτικές εκδηλώσεις, δρώμενα, παράλληλα με την επίσκεψή του στη Λυρική και στη δημόσια βιβλιοθήκη», δίνει το στίγμα του χώρου η κ. Ανδριοπούλου.
Στο εργοτάξιο του πολιτισμού ‘γεννιέται’ η νέα Αθήνα
Στον περιβάλλοντα χώρο του Πάρκου κατασκευάζεται τεχνητός λόφος, ο οποίος μέχρι αυτή τη στιγμή «έχει φτάσει στο ύψος που βλέπετε αλλά θα υψωθεί κι άλλο», αναφέρει ο κ. Τροχόπουλος. Επίσης θα δημιουργηθεί υδάτινο κανάλι («θα λειτουργεί και με αντιπλημμυρικό τρόπο» όπως τονίζει η κ. Ανδριοπούλου) και παραλιακή οδός (Εσπλανάδα) προσαρμοσμένη για χρήση από άτομα με κινητικές δυσκολίες. «Σε δύο χρόνια που θα λειτουργήσει το ΚΠΙΣΝ προτιμώ να δω τον κόσμο μέσα, την επομένη, κι όχι την ημέρα των εγκαινίων. Γιατί στα εγκαίνια ο κόσμος θα είναι εκεί», λέει ο κ. Τροχόπουλος.
«Το έργο απευθύνεται στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο», υπερθεματίζει. «Μας ενδιαφέρει το πώς θα εξυπηρετηθούν οι ανάγκες των ανθρώπων που θα επισκεφθούν τον χώρο, πώς όλα αυτά θα βρουν την ανθρωποκεντρική τους διάσταση».
ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ 800, ΘΑ ΦΤΑΣΟΥΝ ΤΟΥΣ 1.500
Το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο που γίνεται αυτήν τη στιγμή
«Το ισόγειό της είναι σχεδόν 4.500 τ.μ. (σε σύνολο 22.000 τ.μ.), όπου λειτουργεί δημόσια δανειστική βιβλιοθήκη. Μόνο μία μεγάλη δωρεά μπορεί να το εξασφαλίσει αυτό», υπογραμμίζει ο κ. Τροχόπουλος. «Ούτε το κράτος ούτε ο δήμος κατάφεραν να δημιουργήσουν μια δημόσια βιβλιοθήκη στην Ελλάδα. Πρακτικά, με την κρίση που βιώνουμε, δεν πρόκειται να γίνει ποτέ. Το Ιδρυμα κάνει μία δωρεά προστιθέμενης αξίας φιλοξενώντας στην Εθνική Βιβλιοθήκη ένα κομμάτι της Δημόσιας...
Εάν το μοντέλο λειτουργήσει εδώ σωστά, τότε υπάρχει ελπίδα να παρακινήσει άλλους και να πουν "ας το κάνουμε. Ας επενδύσουμε". Γιατί το πρόβλημά μας είναι ότι δεν επενδύσαμε σωστά σ΄αυτούς τους δύο πυλώνες: την εκπαίδευση και στον πολιτισμό. Και κυρίως στην εκπαίδευση, η οποία είναι μακροχρόνια επένδυση».
Με την ολοκλήρωσή του το έργο περνάει στο ελληνικό Δημόσιο, «δίνοντας στο τελευταίο μια ευκαιρία να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των πολιτών και να τους τιμήσει», υποστηρίζει ο κ Τροχόπουλος. «Εάν αυτό συμβεί θα δώσει αισιοδοξία και σε άλλους δήμους.
Είναι λάθος να πούμε ότι το Δημόσιο δεν μπορεί. Αυτό σημαίνει ότι ως χώρα δεν έχουμε ελπίδα. Γιατί εάν δεν υπάρχει Δημόσιο, πού θα στηριχτούμε;». Αν και το «πρόσημο» μπροστά από το ελληνικό Δημόσιο δεν είναι θετικό, κατά την εκτίμηση του μέσου Ελληνα πολίτη, με αυτό το έργο «δίνουμε μια ευκαιρία στην ελληνική Πολιτεία να αλλάξει αυτήν τη γενική διαπίστωση». Το Δημόσιο «πρέπει να ανταποκριθεί στην πρόκληση ενός φιλανθρωπικού ιδρύματος που του προσφέρει εξασφαλίζοντάς του, ταυτόχρονα, και τον τρόπο βιωσιμότητας του έργου».
Οπερ σημαίνει ότι «το Ιδρυμα έχει φροντίσει με τρομερά προσεκτικό σχεδιασμό να προσφέρει και τα εργαλεία, τις υποδομές», σύμφωνα με την κυρία Ελλη Ανδριοπούλου.
Χαμηλά λειτουργικά έξοδα
«Το ΚΠΙΣΝ έχει φτιαχτεί με την καλύτερη δυνατή βιωσιμότητα, εξασφαλίζοντας αρκετά χαμηλά λειτουργικά έξοδα για το μέγεθός του, ενώ προβλέπονται και πηγές εσόδων από τη χρήση των χώρων.Οπότε, εκτός από την προσδοκία ότι θα αντεπεξέλθει το Δημόσιο, υπάρχει και ο σωστός σχεδιασμός προκειμένου να μπορέσει να το επιτύχει».
Η ξενάγησή μας ολοκληρώθηκε στο Κέντρο Επισκεπτών που βρίσκεται στον χώρο του εργοταξίου του ΚΠΙΣΝ, επί της Εσπλανάδας, από όπου μπορεί ο επισκέπτης να έχει οπτική θέα του μεγαλειώδους έργου: μια ελαφριά, προσωρινή και ανακυκλώσιμη κατασκευή με απλές σχεδιαστικές γραμμές και διάφανη μορφή, η οποία συνομιλεί αισθητικά με τα σχέδια του Ρέντσο Πιάνο για το υπό κατασκευή ΚΠΙΣΝ, σχεδιασμένη από δύο Ελληνες φοιτητές αρχικτεκτονικής (Αγι-Παναγιώτη Μουρελάτο και Σπυρίδωνα Γιωτάκη).
Χάρη στο Κέντρο, το οποίο λειτουργεί από Τρίτη έως Κυριακή (10.00 έως 16.30), ο επισκέπτης έχει για πρώτη φορά την ευκαιρία να δει από κοντά το εργοτάξιο του ΚΠΙΣΝ και να ενημερωθεί για τις εντατικές εργασίες κατασκευής και ανάπτυξης ενός πολύπλοκου έργου, η ολοκλήρωση του οποίου θα αλλάξει ριζικά τον αστικό ορίζοντα της Αθήνας.
«Είναι το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο που γίνεται αυτήν τη στιγμή, 800 άνθρωποι εργάζονται στο εργοτάξιο, που θα φτάσουν τους 1.500 στην κορύφωση της κατασκευής. Αυτό έχει έναν άμεσο αντίκτυπο στην Ελλάδα της κρίσης. Ωστόσο, ο ουσιαστικός στόχος του είναι μακροπρόθεσμος», καταλήγει η κυρία Ανδριοπούλου.
Φεύγοντας, ακολουθώντας την ίδια διαδρομή της εισόδου αλλά αντίθετα, πήραμε μαζί μας ένα μικροσκοπικό ξύλινο γουρουνάκι στην παλάμη του αριστερού μας χεριού -για γούρι- και σπόρους από δεντρολίβανο, φασκόμηλο και μαντζουράνα, ένα ελάχιστο δείγμα της χλωρίδας που θα αναπτυχθεί στον χώρο.
Στον δρόμο της επιστροφής κυρίαρχο ήταν ένα αίσθημα ανάτασης, για το ότι η πόλη θα αποκτήσει έναν πνεύμονα πράσινου που θα τον χαίρονται οι κάτοικοί της, ένα ωραίο «στολίδι» που θα παρέχει στους επισκέπτες μια ανάπαυλα από το γκρίζο και το τσιμέντο.
Το Κέντρο σε αριθμούς
566 εκατ. € (803 εκατ. δολάρια) το συνολικό κόστος σχεδιασμού και κατασκευής του ΚΠΙΣΝ
160 εκατ. € η εκτίμηση της οικονομικής δραστηριότητας που θα αποφέρει η λειτουργία του ΚΠΙΣΝ ετησίως
1 δισ. € το ποσό της οικονομικής δραστηριότητας που εκτιμάται ότι θα αποφέρει η κατασκευή του ΚΠΙΣΝ, σύμφωνα με την εταιρεία BCG
2 εκατ. η συνολική χωρητικότητα σε βιβλία της νέας Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας
1.500-2.400 ο αριθμός ατόμων τα οποία θα απασχολούνται ετησίως για την υποστήριξη της κατασκευής του ΚΠΙΣΝ, σύμφωνα με την BCG.
πηγή
πηγή