Οι χαμηλές τιμές και οι προσδοκίες για δειλή ανάκαμψη της αγοράς real estate από τον επόμενο χρόνο οδήγησαν σε ξένες επενδύσεις – ρεκόρ στα ελληνικά ακίνητα το 2013 με τους αναλυτές να εκτιμούν πως θα ξεπεράσουν το ένα δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένης της επικείμενης συμφωνίας για τον Αστέρα Βουλιαγμένης.

Οι δεσμευτικές προσφορές για την Αστήρ Παλλάς και την αξιοποίηση της χερσονήσου «Μικρό Καβούρι» κατατίθενται την Παρασκευή (αν δε δοθεί νέα παράταση), ενώ εντός των ημερών ανακοινώνεται επισήμως και η συμφωνία εξαγοράς της Πανγαία ΑΕΕΑΠ από την επενδυτική Invel, συνολικού ύψους περί τα 653 εκατ. ευρώ.

Είχε προηγηθεί η συμφωνία για την απόκτηση πλειοψηφικού πακέτου της Eurobank Properties ΑΕΕΑΠ από τον καναδικό όμιλο Fairfax.

Στις συμφωνίες των τελευταίων μηνών προστίθεται η παραχώρηση του ακινήτου στην Κασσιώπη Κέρκυρας στον αμερικανικό όμιλο NCH Capital έναντι 23 εκατ. ευρώ, μέσω διαγωνισμού του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ), αλλά και η εξαγορά του κτιρίου γραφείων στη Λεωφόρο Βασ. Σοφίας, που στέγαζε παλαιότερα την γαλλική τράπεζα BNP Paribas, από τον αργεντίνικο όμιλο Grupo Dolphin έναντι 10,3 εκατ. ευρώ.

Το γεγονός πως το συγκεκριμένο πολυόροφο κτίριο γραφείων θα μπορούσε προ κρίσης να πωληθεί σε τριπλάσια τιμή, σύμφωνα με στελέχη της αγοράς ακινήτων, δείχνει και το εύρος των ευκαιριών που βλέπουν οι ξένοι.

Ειδικά οι αμερικανικοί όμιλοι, που είναι εξαιρετικά κινητικοί στην εγχώρια αγορά real estate, βλέπουν σημαντικές ευκαιρίες και στα τουριστικά ακίνητα. Πρόσφατες είναι οι πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η επενδυτική Oaktree Capital Management (με υπό διαχείριση κεφάλαια περί τα 80 δισ. δολάρια) ενδιαφέρεται να αγοράσει το ξενοδοχείο Gerakina Beach που έχει περιέλθει στον έλεγχο της Εθνικής Τράπεζας.

Η είσοδος επιθετικών αμερικανικών χαρτοφυλακίων ήταν αυτή που σύμφωνα με τους αναλυτές «σήκωσε» ολόκληρη την αγορά της Νότιας Ευρώπης στην οποία φέτος οι ξένες επενδύσεις σε ακίνητα θα φτάσουν σε επίπεδα ρεκόρ.

Η έντονη παρουσία των ξένων χαρτοφυλακίων στις αγορές ακινήτων της Νότιας Ευρώπης αποτυπώνεται σε πρόσφατη έκθεση του διεθνούς οίκου DTZ σύμφωνα με την οποία οι επενδυτές βγαίνουν έξω από τις τρεις μεγαλύτερες αγορές της Γηραιάς Ηπείρου (Βρετανία, Γερμανία και Γαλλία). Στο εννεάμηνο του 2013, στις τρεις μεγάλες αγορές έγιναν κυρίως συμφωνίες από τοπικούς επενδυτές. Αντίθετα, το μερίδιο των ξένων επενδυτών στις συμφωνίες που έγιναν στην Ισπανία έφτανε το 60%, στην Ιρλανδία το 65% και στην Ιταλία το 59%. Οι συμφωνίες στις τρεις τελευταίες αγορές ξεπέρασαν τα 4 δισ. ευρώ με αύξηση άνω του 135% σε σύγκριση με το εννεάμηνο του 2012.

Εξαιρετικά κινητικά ήταν τα διεθνή funds και στις αγορές της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης με το μέριδιό τους στην Πολωνία να φτάνει το 90% των επενδύσεων και στην Τσεχία το 60%. Στο εννεάμηνο οι συμφωνίες για εμπορικά ακίνητα σε Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη έφτασαν τα 3,5 δισ. ευρώ και ήταν διπλάσιες έναντι του αντίστοιχου περυσινού διαστήματος.

Οι περιφερειακές αγορές της Γηραιάς Ηπείρου είναι αυτές που αναμένεται να οδηγήσουν φέτος τις επενδύσεις σε εμπορικά ακίνητα σε επίπεδα προ της κρίσης (σύμφωνα με την DTZ, στα επίπεδα του 2005). Οι αναλυτές του διεθνούς οίκου εκτιμούν πως για το σύνολο του έτους οι επενδύσεις στην Ευρώπη θα φτάσουν τα 136 δισ. ευρώ, με αύξηση 15% έναντι του 2012, ενώ για το 2014 προβλέπεται περαιτέρω αύξηση 10%.

Ξένος Επενδυτής Στόχος Υψος Συμφωνίας (εκατ. ευρώ)
     
Invel Πανγαία 653,1
Fairfax Eurobank Properties 160
Grupo Dolphin κτίριο BNP Paribas 11,3
NCH Capital ακίνητο Κασσιώπης Κέρκυρας 23
? Αστέρας Βουλιαγμένης ?

πηγή