altΟ Υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστής Χατζηδάκης συναντήθηκε χτες με εκπρόσωπους καινοτόμων επιχειρήσεων που έχουν προσελκύσει χρηματοδότηση από ξένους επενδυτές και καταγράφουν σημαντική εξαγωγική δραστηριότητα. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η ανταλλαγή απόψεων για την βέλτιστη διαμόρφωση των προγραμμάτων στήριξης των καινοτόμων επιχειρήσεων στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ (2014-2020).

Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε πως «Από το ΕΣΠΑ γίνεται μια σημαντική προσπάθεια για να στηριχθεί η επιχειρηματικότητα. Μόνο το τελευταίο διάστημα έχουν τρέξει προγράμματα ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ τα οποία στηρίζουν την επιχειρηματικότητα, την εξωστρέφεια, την καινοτομία».

Παράλληλα αναφέρθηκε ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα ανακοινωθεί νέο πρόγραμμα ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ για την προώθηση της καινοτομικής επιχειρηματικότητας νέων και τη συμβουλευτική καθοδήγηση επιχειρήσεων. «Το πρόγραμμα αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα» είπε ο Υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.

Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε και στο θεσμό του Venture Capital και τόνισε πως «για τέτοιου είδους επιχειρήσεις, start ups, επιχειρήσεις στο χώρο της νεανικής επιχειρηματικότητας θα ήταν καλό στην επόμενη προγραμματική περίοδο να στηριχθούμε ακόμη περισσότερο στο θεσμό του venture capital. Δηλαδή αντί να κάνουμε μόνοι μας όλες τις αξιολογήσεις, να υπάρχει μια μεγαλύτερη ευελιξία στο πλαίσιο με το οποίο θα κινείται το ΕΣΠΑ. Και δεδομένου ότι η εταιρεία Venture Capital θα δίνει στην επιχείρηση ένα σημαντικό κεφάλαιο για να προχωρήσει μια ιδέα και επομένως παίρνει ένα ρίσκο, μπορεί και η ίδια να κινηθεί, να αξιολογήσει και να προχωρήσει την υλοποίηση της ιδέας».

Οι εταιρίες που εκπροσωπήθηκαν στη χτεσινή συνάντηση είναι οι εξής:

Helic (Λογισμικό)

Χρηματοδοτήθηκε από ΕΣΠΑ, συμμετοχή πολλών ξένων και ελληνικών funds. Παράγει λογισμικό για τη σχεδίαση ηλεκτρονικών κυκλωμάτων ασύρματων επικοινωνιών.

Antcor (Λογισμικό)

Χρηματοδοτήθηκε από ΕΣΠΑ, συμμετοχή ξένου επενδυτή CEVA και ελληνικών funds, έδρα Πάτρα. Δραστηριοποιείται στην παραγωγή software για ασύρματες επικοινωνίες.

Nanoradio (Tεχνολογίες τηλεπικοινωνιών)

Χρηματοδοτήθηκε από ΕΣΠΑ, εξαγοράστηκε πρόσφατα από τη γνωστή πολυεθνική Samsung. Εξειδικεύεται στην παραγωγή ηλεκτρονικών κυκλωμάτων για την πρόσβαση κινητών τηλεφώνων στο Ίντερνετ μέσω Wi-Fi.

Phaistos Networks (Λογισμικό)

Χρηματοδοτήθηκε από ΕΣΠΑ, έδρα Κρήτη. Έχει δημιουργήσει μεταξύ άλλων πλατφόρμες στο διαδίκτυο για διαχείριση διαφημίσεων, σύγκριση τιμών προϊόντων, αναπαραγωγή ειδήσεων, κ.α.

Bytemobile (Τεχνολογία κινητής τηλεφωνίας)

Χρηματοδοτήθηκε από ΕΣΠΑ εξαγοράστηκε από την πολυεθνική Citrix, έδρα Πάτρα. Προσφέρει λύσεις βελτιστοποίησης σε web και video traffic στην κινητή τηλεφωνία.

Inaccess (συστήματα τηλεδιαχείρισης)

Χρηματοδοτήθηκε από ΕΣΠΑ, συμμετοχή από fund. Παράγει συστήματα απομακρυσμένης διαχείρισης και ελέγχου για φωτοβολταϊκές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, κεραίες κινητής τηλεφωνίας, αναμεταδότες, κ.α.
πηγή