Εξοικονόμηση κατ’ οίκον 2021: Συνολικά 1,2 δισ. ευρώ σε σπίτια και επιχειρήσεις θα διατεθούν στο νέο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’οίκον», το οποίο θα έχει νέα, διαφοροποιημένα κριτήρια σε σχέση με την προηγούμενη δράση.
 
Το νέο Εξοικονομώ για σπίτια, θα ξεκινήσει στα τέλη Αυγούστου, όταν και θα είναι έτοιμη η νέα πλατφόρμα.
 
Τα νέα κριτήρια που θα τεθούν μεταξύ άλλων θα είναι η παλαιότητα του κτηρίου, ο βαθμός αναβάθμισης, πόσοι μένουν μέσα στο σπίτι, ενώ για πρώτη φορά θα υπάρχει προτεραιότητα και επιλαχόντες.
 
Τα νέα κριτήρια, εκτιμάται ότι θα προδημοσιευτούν τον Ιούνιο και μέχρι το τέλος Αυγούστου η νέα πλατφόρμα θα είναι έτοιμη.
 
Το επόμενο δίμηνο αναμένεται να διατεθούν συνολικά 1,2 δισ. ευρώ σε σπίτια και επιχειρήσεις.
 
Πρόσφατα η Επενδυτική Επιτροπή του Προγράμματος ενέκρινε την υπαγωγή 12.579 αιτήσεων, το σύνολο των οποίων δεν συνοδεύεται από δάνειο για την κάλυψη της ίδιας συμμετοχής.
 
Ο συνολικός επιλέξιμος προϋπολογισμός υπερβαίνει τα 308,8 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων παρεμβάσεων εξοικονόμησης ενέργειας και λοιπών δαπανών απαραίτητων για την υλοποίηση των έργων.
 
Η δημόσια δαπάνη των αιτήσεων προσεγγίζει τα 245 εκατ. ευρώ.
 
Εξοικονόμηση κατ’ οίκον 2021: Τι προβλέπει το νέο σχέδιο
Στον σχεδιασμό του προγράμματος περιλαμβάνονται παρεμβάσεις τόσο για κατοικίες όσο και για κτίρια επιχειρήσεων και του Δημοσίου.
 
Το πρόγραμμα για τις κατοικίες, ύψους 1,081 δισ. ευρώ αποσκοπεί σε εξοικονόμηση ενέργειας τουλάχιστον 30% και περιλαμβάνει αντικατάσταση κουφωμάτων, αναβάθμιση συστημάτων ψύξης και θέρμανσης, ηλιακούς θερμοσίφωνες, αντλίες θερμότητας, συστήματα ενεργειακής εξοικονόμησης και διαχείρισης οικιακών συσκευών, φωτοβολταϊκά στις στέγες κ.λ.π.
 
Η ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων, κυρίως κατοικιών, είναι το μεγαλύτερο πρόγραμμα που εντάσσεται στο Ταμείο Ανάκαμψης με προϋπολογισμό 1,731 δισ. ευρώ, ενώ η πράσινη μετάβαση είναι επίσης ο άξονας για τον οποίο δεσμεύονται τα περισσότερα κονδύλια 6,026 δισ. ευρώ από τα 30,919 δισ. ευρώ που είναι συνολικά οι πόροι του ταμείου, μέγεθος που περιλαμβάνει τόσο τις επιδοτήσεις όσο και τα δάνεια.
 
Η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου δήλωσε:
 
«Προχωράμε με όσο το δυνατόν ταχύτερους ρυθμούς στην έγκριση των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί στο Πρόγραμμα “Εξοικονομώ-Αυτονομώ”. Στόχος μας είναι αυτό το κύμα επενδύσεων για την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών να δώσει άμεσα ώθηση στην αναζωογόνηση της ελληνικής οικονομίας, μετά το χτύπημα της πανδημίας, δημιουργώντας παράλληλα σημαντικά οικονομικά και λειτουργικά οφέλη για τα νοικοκυριά, μέσω της μείωσης όχι μόνο του περιβαλλοντικού τους αποτυπώματος, αλλά και των δαπανών για θέρμανση και ψύξη των κατοικιών τους. Οι δράσεις ενεργειακής εξοικονόμησης και αναβάθμισης του κτιριακού αποθέματος της χώρας μας συμβάλλουν στους εθνικούς στόχους για την εξοικονόμηση ενέργειας και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Συγχρόνως, ευθυγραμμίζονται απόλυτα με τον πυλώνα της πράσινης μετάβασης που βρίσκεται στο επίκεντρο του Ταμείου Ανάκαμψης, του ΕΣΠΑ 2014-2020 και των Προγραμμάτων της περιόδου 2021-2027».
 
Εξοικονόμηση κατ’ οίκον 2021: Τι ισχύει για ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα
 
Τον Ιούνιο αναμένεται να ανακοινώσει το υπ. Περιβάλλοντος το πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης για ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα, ενώ στόχος μέσα στα προσεχή τρία χρόνια να έχουν μοχλευθεί για το σκοπό αυτό κονδύλια που θα φτάσουν το 1 δισ.ο ευρώ.
 
Εχουν προγραμματιστεί 100 εκατ. από το ΕΣΠΑ και έχουν ενταχθεί 500 εκατ ευρώ στο Ταμείο Ανάκαμψης για την ενεργειακή αναβάθμιση και την ενεργειακή αξιοποίηση στις επιχειρήσεις. Με 600 εκατ. τη δημόσια δαπάνη, με τη μόχλευση θα μπουν στην αγορά πάνω από 1 δισ. ευρώ τα επόμενα 2 – 3 χρόνια για την ενεργειακή αναβάθμιση πολύ μικρών και μεσαίων μονάδων.
 
Εξοικονόμηση κατ’ οίκον 2021: Έρχεται και το πρόγραμμα «Ηλέκτρα»
 
Μέσα στη χρονιά θα προχωρήσει επίσης το πρόγραμμα «Ηλέκτρα» για την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων του Δημοσίου, για το οποίο υπεγράφη ήδη η συμφωνία χρηματοδότησης με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
 
Η συμφωνία χρηματοδότησης με την Ετεπ είναι ύψους 375 εκατ. ευρώ, και στοχεύει στην επιτάχυνση της υλοποίησης έργων ενεργειακής αναβάθμισης σε δημόσια κτίρια σε όλη την Ελλάδα.
 
Βασικός στόχος της χρηματοδότησης, η οποία συνιστά τη μεγαλύτερη στήριξη που έχει παράσχει η ΕΤΕπ για έργα ενεργειακής απόδοσης στα 58 χρόνια δράσης της στην Ελλάδα, είναι η μείωση του ενεργειακού κόστους και του ανθρακικού αποτυπώματος των κτιρίων της χώρας. Σε αυτό το πλαίσιο, σκοπός του προγράμματος «Ηλέκτρα», συνολικού προϋπολογισμού 500 εκατ. ευρώ, είναι η εξοικονόμηση 230.000 MWh έως το τέλος του 2025, προκειμένου να επιτευχθεί η σταδιακή μετατροπή των κτιρίων σε υψηλής ενεργειακής απόδοσης.
 
 
Εξοικονόμηση κατ’ οίκον 2021: Ποιες εργασίες επιδοτούνται
 
Οι επιλέξιμες παρεμβάσεις για εξοικονόμηση ενέργειας είναι:
 
  • Αντικατάσταση Κουφωμάτων με υποχρεωτική ανακύκλωση των παλιών και δυνατότητα αντικατάστασης υαλοπινάκων σε κτίρια προστατευόμενα ή ιστορικής αξίας ή ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής.
  • Τοποθέτηση/αντικατάσταση θερμοκάλυψης κελύφους:  Επιλέξιμες παρεμβάσεις θεωρούνται και οι τυχόν εργασίες μικρής κλίμακας για την υποστήριξη της θερμομόνωσης (ρηγματώσεις, στεγανοποιήσεις).
  • Αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης-ψύξης
  • Επιλέξιμη παρέμβαση θεωρείται και η αποξήλωση καυστήρων πετρελαίου και των σχετικών δεξαμενών.
  • Καταργείται η επιλεξιμότητα για καυστήρες πετρελαίου.
  • Καταργείται η επιλεξιμότητα για ενεργειακά τζάκια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
  • Σύστημα Ζεστού Νερού Χρήσης με χρήση ΑΠΕ: Υποχρεωτική εγκατάσταση για τις περιπτώσεις που δεν υπάρχει.
Για ενεργειακή αυτονόμηση οι επιδοτούμενες παρεμβάσεις περιλαμβάνουν:
 
  • Συστήματα ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ: Είναι επιλέξιμα μόνο εφόσον η κατοικία αναβαθμίζεται, με τις κύριες παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας, σε ενεργειακή κατηγορία τουλάχιστον Β+.
  • Επιλέξιμη παρέμβαση αποτελεί η εγκατάσταση φωτοβολταϊκού μόνο για την κάλυψη της ζήτησης (net metering). Συστήματα αποθήκευσης: Επιλέξιμη μόνον ως συμπληρωματική παρέμβαση στην εγκατάσταση νέου φωτοβολταϊκού σταθμού.
  • Υποδομές φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων: Επιλέξιμες μόνον οι συσκευές που είναι κατάλληλες, βάσει προτύπων ΕΛΟΤ, και προορίζονται για φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων σε οικιακό περιβάλλον.
Οι επιλέξιμες παρεμβάσεις Εξυπνων Συστημάτων (Smart Home) είναι:
 
  • Ψηφιακά συστήματα και τεχνολογίες που συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ενέργειας.
  • Έξυπνου φωτισμού (π.χ. έξυπνες πρίζες, φωτισμός χαμηλής κατανάλωσης LED).
  • Έξυπνης διαχείρισης του συστήματος θέρμανσης/ψύξης (π.χ. έξυπνοι θερμοστάτες).
  • Απομακρυσμένου Ελέγχου (π.χ. έξυπνοι αισθητήρες διαρροής, υγρασίας κ.λπ.).

Επιλέξιμες είναι μόνον οι παρεμβάσεις που προσαρμόζουν και διατηρούν την κατανάλωση ενέργειας (συσκευές, φωτισμός, θέρμανση, ζεστό νερό κ.λπ.) στα επίπεδα που επιλέγουν οι χρήστες με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας ή/και καταγράφουν και επεξεργάζονται στοιχεία κατανάλωσης ενέργειας ή/και προσαρμόζουν και διατηρούν τα επίπεδα σκίασης.

 
Οι λοιπές επιλέξιμες κοινόχρηστες παρεμβάσεις για πολυκατοικίες περιλαμβάνουν:
 
  •  Αναβάθμιση ανελκυστήρα
Επιλέξιμες μόνον οι παρεμβάσεις που απαιτούνται για την πιστοποίηση ανελκυστήρων και η υποχρεωτική εγκατάσταση inverter στους ανελκυστήρες προκειμένου να επιτυγχάνεται μείωση του ενεργειακού τους αποτυπώματος δίχως να επηρεάζεται η ασφάλεια και η λειτουργικότητά τους
  • Αναβάθμιση συστήματος φωτισμού:
-Αντικατάσταση λαμπτήρων με χαμηλής κατανάλωσης (π.χ. LED)
-Αντικατάσταση του συστήματος χρονισμού με έξυπνο σύστημα διαχείρισης, αναλόγως χρονικής στιγμής (ημέρα/νύχτα), φωτεινότητας, σημείο εισόδου/εξόδου κ.ά.
-Αντικατάσταση του κυκλώματος ενεργοποίησης με αυτοματισμό με αισθητήρες κίνησης.
 
Εξοικονόμηση κατ’ οίκον 2021: Αυτές είναι οι τράπεζες που δίνουν δάνειο
 
Έτοιμες να ρίξουν «ζεστό» χρήμα για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ Αυτονομώ» είναι οι τράπεζες της χώρας μας καθώς θεωρούνται «σίγουρα” δάνεια αφού συγχρηματοδοτούνται και επιδοτούνται μέχρι το 100% των τόκων.
 
Με τον τρόπο αυτό θα αυξήσουν τα «πράσινα” ή χαμηλού κινδύνου δάνεια στους ισολογισμούς τους με άμεση θετική επίπτωση στην κερδοφορία και την ποιότητα των κεφαλαίων τους.
 
Η επιτυχία του προγράμματος θεωρείται ένα από τα μεγάλα στοιχήματα των τραπεζών, ειδικά την περίοδο αυτή που προσπαθούν να μειώσουν τα «κόκκινα δάνεια” και να βελτιώσουν την ποιότητα των κεφαλαίων. Ταυτόχρονα, η απαίτηση για μικρότερες προβλέψεις σε δάνεια χαμηλότερου ρίσκου βοηθά στην κερδοφορία τους.
 
Οι τράπεζες έχουν επενδύσει σε καμπάνιες και χρόνο σε σχεδιασμό ούτως ώστε να προσελκύσουν πελατεία, δηλαδή δανειολήπτες, σε μια περίοδο που τα περισσότερα νοικοκυριά εμφανίζονται αρκετά διστακτικά να αναλάβουν νέες υποχρεώσεις.
 
Για τον λόγο αυτό έχουν προχωρήσει σε μεγάλες εκστρατείες ενημέρωσης, έχουν δημιουργήσει ξεχωριστά τμήματα και εργαλεία τόσο εντός καταστημάτων όσο και ηλεκτρονικά μέσω των ιστοσελίδων τους και των υπηρεσιών e-banking. Ιδιαίτερη έμφαση έχουν δώσει σε online εργαλεία για να υπολογίσει ο ενδιαφερόμενος από τον υπολογιστή του το ποσό του δανείου που μπορεί να λάβει, να δει αν δικαιούται και αν ναι το πως θα το πληρώνει.
 
Ακόμη, έχουν δημιουργήσει εσωτερικές δομές ώστε να γίνονται πιο απλά τα βήματα από γραφειοκρατικής άποψης για τον δανειολήπτη, καθώς αν διαβάσει κάποιος την όλη διαδικασία μπορεί να υποχωρήσει. Ταυτόχρονα, οι τράπεζες παρουσιάζουν με παραδείγματα και συγκεκριμένους υπολογισμούς την εξοικονόμηση των νοικοκυριών από λογαριασμούς θέρμανσης και ηλεκτρικό.
 
Η επιχορήγηση του κεφαλαίου μπορεί να φτάσει το 90% και των τόκων μέχρι το 100%. Επίσης, τα προγράμματα αυτά καλύπτουν την αμοιβή συμβούλου έργου έως 250 ευρώ (πλέον ΦΠΑ) ανά διαμέρισμα και έως 800 ευρώ (πλέον ΦΠΑ) για πολυκατοικία.
 
Επιπλέον συνοδεύονται με μπόνους επιδότησης 10% λόγω της πανδημίας, ενώ τα ποσοστά επιχορήγησης αυξάνονται στις περιπτώσεις διαμερισμάτων σε λιγνιτικές περιοχές.
 
Η επιχορήγηση δεν μπορεί να ξεπερνά τα 80.000 ευρώ ανά ιδιοκτησία. Η επιδότηση εξαρτάται από το εισόδημα (ατομικό και οικογενειακό). Περιλαμβάνονται επτά κατηγορίες κινήτρων στις οποίες οι ενδιαφερόμενοι εντάσσονται ανάλογα με το εισόδημα επιβολής εισφοράς με βάση το εκκαθαριστικό της φορολογίας εισοδήματος έτους 2018 (υποβολή 2019).
 
Σημειώνεται ότι δεν μπορεί κάποιο νοικοκυριό να ενταχθεί στο νέο πρόγραμμα Εξοικονομώ εάν είχε κάνει χρήση του προηγούμενου.
 
Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να έρθουν σε επαφή με την τράπεζά τους, η οποία θα τους καθοδηγήσει και μπορεί να τους συστήσει τεχνικό σύμβουλο.