Ως διασύνδεση κλειδί για τις εξελίξεις στον άξονα Κύπρος – Ελλάδα – Ιταλία αναδεικνύεται η διασύνδεση της Κρήτης με την ηπειρωτική χώρα με υποβρύχιο ηλεκτρικό καλώδιο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας euro2day.gr, στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει μελέτη του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης για λογαριασμό της ΡΑΕ, με θέμα «Στρατηγική Μελέτη Ηλεκτρικών Διασυνδέσεων στην ΝΑ Ευρώπη και ο Κρίσιμος Ρόλος της Ελλάδας».

Όπως επισημαίνεται μάλιστα, η διασύνδεση πρέπει να αντιμετωπισθεί ως τμήμα του εθνικού συστήματος, αλλά και ως τμήμα του Ευρωπαϊκού διασυνδεδεμένου συστήματος που θα περιλαμβάνει την Ανατολική Μεσόγειο την Κύπρο και το Ισραήλ.

Το κόστος της διασύνδεσης υπολογίζεται σε 1-1,2 δισ. ευρώ και μπορεί άνετα να καλυφθεί σε 4 χρόνια από τα τέλη για Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας.

Στη μελέτη εξετάζεται επίσης ο ρόλος του σχεδιαζόμενου υποβρύχιου καλωδίου EuroAsia Interconnector, που μελετάται να διασυνδέσει το Ισραήλ με την Κύπρο και στη συνέχεια την Κύπρο με την Κρήτη.

Με τη διασύνδεση των ηλεκτρικών δικτύων των δύο κρατών θα επιτευχθεί ενεργειακή ασφάλεια, ενώ θα διοχετευτεί στα Ευρωπαϊκά δίκτυα, με τη μορφή ηλεκτρικής ενέργειας, μεγάλο μέρος της παραγωγής φυσικού αερίου από τις ΑΟΖ των δύο χωρών, το οποίο θα τροφοδοτεί μονάδες ηλεκτροπαραγωγής.

Το πρόβλημα ωστόσο είναι ότι το έργο αυτό αντιμετωπίζει σημαντικές τεχνικές και οικονομικές προκλήσεις, καθώς απαιτεί πόντιση σε μεγάλα βάθη και σημαντικές επενδύσεις.

πηγή econews.gr