Το πρώτο πάρκο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης στη Βόρεια Ελλάδα εγκαινιάστηκε στον Λαγκάδα, στη Θεσσαλονίκη. Το πρότυπο πάρκο βρίσκεται στο πρώην στρατόπεδο Μπαρέτη και εκτείνεται σε έναν χώρο 32 στρεμμάτων.

Η υλοποίησή του έγινε από το Εθνικό Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης της «Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης» σε συνεργασία με τον δήμο Λαγκαδά και την «Αποστολή», το Φιλανθρωπικό Οργανισμό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Οι πόροι προήλθαν από τον φόρο περιβάλλοντος.
Το πρώτο πάρκο στην Ελλάδα λειτουργεί από πέρσι στον δήμο Αγίων Αναργύρων. Στον Λαγκαδά όμως είναι περισσότερο βελτιωμένο σε υποδομές. Εκεί θα εκπαιδεύονται ημερησίως 150 μαθητές.
Τα πάρκα αυτά έχουν ως σκοπό την περιβαλλοντική εκπαίδευση μικρών και μεγάλων, καθώς και την ενεργή συμμετοχή των πολιτών στην διαδικασία της ανακύκλωσης.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης αναμεταδίδονταν το επίκαιρο μήνυμα του διεθνούς Έλληνα αθλητή της καλαθόσφαιρας, Γιάννη Αντετοκούνμπο,ο οποίος είναι «Πρεσβευτής Ανακύκλωσης» της χώρας μας.
Τον αγιασμό τέλεσε ο μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής, Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης, ο οποίος υπογράμμισε ότι η ανακύκλωση συμβάλλει μέσα στο έργο της δημιουργίας του Θεού, ενώ παράλληλα συνεχάρη όλους τους συντελεστές της προσπάθειας αυτής.

Ο Πρόεδρος του Διοικητού Συμβουλίου της Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης Παύλος Ραβάνης παρουσίασε τον τρόπο λειτουργίας του πάρκου ενώ τόνισε ότι το ΣΣΕΔ «Ανταποδοτική Ανακύκλωση» αναπτύσσεται ταχύτατα στη χώρα.
Ο δήμαρχος Λαγκαδά Ιωάννης Καραγιάννης τόνισε ότι πρόκειται για ένα περιβαλλοντικό πάρκο πλήρως εναρμονισμένο με την σύγχρονη ευρωπαϊκή πραγματικότητα, το οποίο και θα συμβάλλει σε ένα καθαρότερο περιβάλλον και σε ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας. «Είναι πολύ σημαντικό και ελπιδοφόρο γεγονός. Μια προσπάθεια δυο ετών ολοκληρώθηκε με επιτυχία», είπε.
Ο εκπρόσωπος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, Διευθυντής του Φιλανθρωπικού Οργανισμού της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών «Αποστολή» και Πολιτικός Διοικητής του Αγίου Όρους Κωνσταντίνος Δήμτσας έκανε λόγο για την αφετηρία μιας προσπάθειας που θα ξεδιπλωθεί σε ολόκληρη τη χώρα. Ευχήθηκε, δε, αυτή η προσπάθεια να ξεκινήσει και άλλες περιοχές στην Ελλάδα.

Από την πλευρά του, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, συνεχάρη τη διοίκηση της δημοτικής αρχής για την υλοποίηση του πάρκου αλλά και την «Αποστολή» για το καθοριστικό έργο της.
Ακόμη σημείωσε τα οφέλη που επιφέρει αυτό γενικότερα για ολόκληρη τη Μακεδονία της οποίας την Περιφέρεια την χαρακτήρισε ως την πιο «Πράσινη Περιφέρεια» της Ελλάδος.
Ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας Μιχάλης Γεράνης έκανε λόγο για μια σημαντική πρωτοβουλία. «Τέτοιες δράσεις μάς δείχνουν τον δρόμο για τη μείωση των αποβλήτων. Χρειάζεται όμως να κάνουμε γρήγορα βήματα στην ανακύκλωση», είπε ο κ. Γεράνης και εξέφρασε την πεποίθηση ότι με συντονισμένες ενέργειες θα επιτευχθούν οι στόχοι.

Ο διευθυντής επί τιμή της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και υπεύθυνος για θέματα κυκλικής οικονομίας της ΕΕ Γιώργος Κρεμλής υπογράμμισε την σημασία της ανακύκλωσης στο εξωτερικό. «Το πάρκο αυτό είναι ένα πάρκο κυκλικής οικονομίας το οποίο θα δώσει την απαραίτητη ώθηση για να βελτιώσουμε τους στόχους της ανακύκλωσης. Πρέπει όμως να καταβληθούν τεράστιες προσπάθειες. Αυτό το πάρκο θα συμβάλει στην ευαισθητοποίηση των πολιτών στην ανακύκλωση. Είναι μια πρωτοβουλία αξιέπαινη και πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση και για άλλους δήμους», τόνισε.

Η Αγάπη Βαρδινογιάννη, η οποία υποστηρίζει την προσπάθεια της ανταποδοτικής ανακύκλωσης, αναφέρθηκε στη σημαντική λειτουργία του δεύτερου πάρκου της χώρας. «Κατά την επίσκεψή τους τα παιδιά θα μπορούν να εκπαιδεύονται και να μαθαίνουν τα οφέλη της ανακύκλωσης», είπε η κα. Βαρδινογιάννη.
«Ήρθαμε από τη Θεσσαλονίκη με τα παιδιά μου για να γνωρίσουμε το πάρκο. Είναι ένα σημαντικό έργο», είπε μητέρα μαθητών που βρέθηκαν στα εγκαίνια, ενώ ο διευθυντής του 92ου Δημοτικού Σχολείου της Θεσσαλονίκης τόνισε ότι «θεωρούμε πολύ σημαντικό αυτό πάρκο για αυτό και έχουμε δηλώσει και εμείς τη συμμετοχή μας».
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης των εγκαινίων ο δήμαρχος Λαγκαδά και ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Συλλογικού Συστήματος «Ανταποδοτική Ανακύκλωση» απένειμαν συμβολικά, μέσω του εκπροσώπου του Κωνσταντίνου Δήμτσα, εις τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο μια επίχρυση ελιά, μεταφέροντας μήνυμα προς όλους για τη σημασία της ανακύκλωσης και της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης.

Ακολούθησε η βράβευση των μαθητών του Πειραματικού Λυκείου Αγίων Αναργύρων Αθηνών και του 1ου Γενικού Λυκείου Νέας Σμύρνης Αθηνών, οι οποίοι και πρωτεύσαν στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ανακύκλωσης

Τι περιλαμβάνει το πάρκο

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε ενημέρωση του τρόπου λειτουργίας των μηχανημάτων καθώς επίσης και ξενάγηση στους χώρους του «Πάρκου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης», όπου και παρουσιάσθηκε ένα μέρος από τις ποικίλες δραστηριότητες που μπορούν να αναπτύξουν τα παιδιά και οι νέοι κατά τη διάρκεια της παραμονής τους.

Το πάρκο διαθέτει τα παρακάτω:

  • Εργαστήρι Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης όπου θα πραγματοποιούνται μαθήματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για τους μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης
  • Εργαστήρι καλλιτεχνικής περιβαλλοντικής εκπαίδευσης όπου θα κατασκευάζονται προϊόντα και έργα τέχνης με χρήση ανακυκλώσιμων υλικών
  • Χώρο περιβαλλοντικών παιχνιδιών όπου μέσα από μια διαδικασία παιχνιδιού θα γίνεται η εκπαίδευση για την ανακύκλωσης συσκευασιών και των οφελών από την προστασία του περιβάλλοντος
  • Πολυχώρο Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης για την ανακύκλωση μεταλλικών, πλαστικών και γυάλινων συσκευασιών με παροχή ανταποδοτικού κινήτρου αλλά και σημαντικών επάθλων για όσους ανακυκλώνουν
  • Οικολογικούς Λαχανόκηπους όπου οι μαθητές καλλιεργούν φυρά της ελληνικής φύσης υπό την καθοδήγηση του Γεωπονικού Πανεπιστήμιου Αθηνών
  • Food lab (εργαστήριο επεξεργασίας τροφών)
  • Σιντριβάνι που «παίζει» μουσική ώστε οι μαθητές και οι συνοδοί τους να περνούν ευχάριστα καθ' όλη τη διάρκεια παραμονής των μαθητών

Με τη χρήση του Πολυκέντρου Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης οι μαθητές συμμετέχουν στους μεγάλους διαγωνισμούς ανταποδοτικής ανακύκλωσης οι οποίοι οργανώνονται με στόχο την προσέλκυση των παιδιών για τη συμμετοχή στη διαδικασία της ανακύκλωσης και της προστασίας του περιβάλλοντος.

Αξιοποιώντας τις υφιστάμενες καλές πρακτικές σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η Ανταποδοτική Ανακύκλωση προέβη σε σημαντική αύξηση του ανταποδοτικού κινήτρου που προσφέρεται στους πολίτες ανά περιστρεφόμενη μεταλλική, πλαστική και γυάλινη συσκευασία στα σπιτάκια της ανακύκλωσης αφού πλέον προσφέρονται 3 λεπτά ανά μια επιστρεφόμενη συσκευασία. Το κέρδος είναι 1 ευρώ με την επιστροφή 33 συσκευασιών.

Περισσότερα από 200 σχολεία έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον να επισκεφτούν το πρώτο Πάρκο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης.
πηγή