Πατώματα laminate:Πλεονεκτήματα & Μειονεκτήματα

Posted in Blog

 

 

Σήμερα, υπάρχουν ποικίλες επιλογές για να αλλάξεις το δάπεδο του σπιτιού σου πέρα από τις κλασικές επιλογές του φυσικού ξύλου και του μαρμάρου.Πλέον υπάρχουν και πολλές τεχνητές επιλογές όπως τα πατώματα από laminate που έχουν γίνει πολύ δημοφιλή, αφού μπορούν να έχουν την πολυτελή όψη φυσικών υλικών.


Το υλικό laminate αποτελείται, κατά κύριο λόγο, από ανακυκλωμένο ξύλο,έχει μορφή ξύλου και προστατευτική μεμβράνη για τη συντήρηση του χρώματος.Τα laminate πατώματα έχουν θεωρηθεί ως μια αισθητικά καλή επιλογή, αφού μπορούν να μοιάζουν με φυσικό ξύλο ενώ ταυτόχρονα, έχουν πολύ χαμηλότερη τιμή σε σχέση με τα πατώματα από φυσικό ξύλο.

Πλεονεκτήματα laminate πατωμάτων
1. Είναι πιο οικονομικά από το φυσικό ξύλο
Το κόστος των laminate πατωμάτων είναι και ένα από τα πιο μεγάλα τους πλεονεκτήματα. Μιας και πρόκειται για τεχνητό υλικό και όχι φυσικό, η τιμή του είναι ανάλογη.
2. Έχουν αψεγάδιαστη αισθητική
Για πολλούς από εμάς, η όψη του ξύλου για το δάπεδο είναι κλασική και την αγαπάμε πολύ. Το ξύλο έχει ζεστή αισθητική, διαχρονική και δε φεύγει ποτέ από τη μόδα.Ένα από τα πλεονεκτήματα laminate πατωμάτων είναι, πως μπορούν να αποτελούν πιστά αντίγραφα του φυσικού ξύλου. Συνεπώς, προσφέρουν το ξύλινο πάτωμα με την αισθητική που ζητάς, αλλά κοστίζουν λιγότερο. 
3.Είναι πιστοποιημένα από την Ε.Ε.
Στο παρελθόν, ένα από τα μειονεκτήματα laminate πατωμάτων ήταν, πως κάποια περιείχαν φορμαλδεΰδη. Το υλικό αυτό έχει κατηγορηθεί για την εκπομπή καρκινογόνων ουσιών και έτσι μπορεί να είναι επιβλαβές για την υγεία. Σήμερα, ωστόσο, το πρόβλημα αυτό έχει λυθεί και πλέον, μπορείς να ελέγχεις αν τα laminate δάπεδα που σου αρέσουν έχουν όλες τις απαραίτητες πιστοποιήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
4. Καθαρίζονται εύκολα και γρήγορα
Η συντήρηση ξύλινου πατώματος δεν είναι απλή υπόθεση. Χρειάζεσαι συγκεκριμένα καθαριστικά χώρου, τα οποία να μη θέτουν σε κίνδυνο τη γυαλάδα του.Ωστόσο, στο σημείο αυτό τα laminate πατώματα παρουσιάζουν άλλο ένα πλεονέκτημα αφού το υλικό αυτό μπορεί να καθαριστεί εύκολα, με κοινά καθαριστικά πατώματος. Όμως, ακόμα κι αν παρουσιάσουν κάποια φθορά, μπορείς να αντικαταστήσεις ελαττωματικές σανίδες πολύ οικονομικά.
5. Παρουσιάζουν μεγάλη αντοχή στο χρόνο
Τα δάπεδα από laminate φαίνονται να αντέχουν αρκετά στην καταπόνηση και εφόσον έχουν ένα καλό υπόστρωμα,είναι αρκετά ανθεκτικά στην υγρασία, αλλά και στα χτυπήματα. Ωστόσο, στα μειονεκτήματα laminate πατωμάτων ανήκει το γεγονός ότι δεν είναι κατάλληλα για χώρους που έχουν διαρκώς υγρασία. Για παράδειγμα, το πάτωμα από laminate δε θα φθαρεί, αν πέσει πάνω του ο γεμάτος κουβάς της σφουγγαρίστρας στο σαλόνι. Θα φθαρεί, όμως, αν στρωθεί στο μπάνιο, όπου υπάρχει πολύ μεγάλη υγρασία.
6. Τοποθετούνται εύκολα
Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα laminate πατωμάτων είναι και η εύκολη τοποθέτηση τους.Τα σύγχρονα laminate πατώματα έχουν σύστημα κουμπώματος μεταξύ των σανίδων. Αυτό σημαίνει, πως δε χρειάζονται κόλλα, ούτε κάρφωμα στο πάτωμα.

Μειονεκτήματα laminate πατωμάτων
1.Χρειάζονται επίπεδο υπόστρωμα

Τα laminate πατώματα πρέπει να στρώνονται πάνω από δάπεδο λείο, στεγνό και καθαρό.Άρα είναι πολύ σημαντικό το δάπεδο να μην έχει ανωμαλίες, γιατί έτσι θα είναι δύσκολο να κουμπώσουν στη σωστή θέση τα laminate. Συνεπώς, ένα από τα μειονεκτήματα των πατωμάτων αυτών είναι, πως τα μη ομαλά δάπεδα χρειάζονται στοκάρισμα, πριν τα δεχτούν.
2. Ακατάλληλα για χώρους με μεγάλη υγρασία
Όπως αναφέραμε παραπάνω, το laminate είναι υλικό με σχετική αντοχή στην υγρασία, αλλά όχι μεγάλη. Έτσι, σημειώνουμε στα μειονεκτήματα laminate πατωμάτων, πως δεν είναι ασφαλή για τοποθέτηση στο μπάνιο. Το μπάνιο είναι ένας χώρος με συνεχή υγρασία σε υψηλά επίπεδα και έτσι, η φθορά των δαπέδων είναι πιο πιθανή. Αντιθέτως, τα δάπεδα από laminate είναι ιδανικά για σαλόνια και κρεβατοκάμαρες.
3. Ακούγονται “κούφια” στο περπάτημα
Όσο κι αν το laminate μοιάζει οπτικά με ξύλο μασίφ, στην πραγματικότητα δεν είναι.Ο ήχος που παράγεται όταν βηματίζεις πάνω στο δάπεδο θα μοιάζει λίγο πιο κούφιος, αφού το υλικό δεν απορροφά τους κραδασμούς. Ωστόσο, μπορείς να τοποθετήσεις το κατάλληλο υπόστρωμα, για να εξασφαλίσεις καλύτερη ακουστική.σημάδια πάνω στο υλικό. 
4. Έχουν τεχνητή υφή
Κλείνοντας τη λίστα με τα μειονεκτήματα laminate πατωμάτων, πρέπει να συμπεριλάβουμε την υφή.Το πάτωμα, αλλά και τα έπιπλα από ξύλο μασίφ, έχουν μια φυσική υφή πολυτελείας, όταν τα αγγίζεις.Αυτό δεν ισχύει και για τα laminate πατώματα, τα οποία είναι τεχνητά. Συνεπώς, όταν βλέπεις το laminate είναι πιστό αντίγραφο του ξύλου, αλλά όταν το αγγίζεις, καταλαβαίνεις τη διαφορά.
Αυτά είναι τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα laminate πατωμάτων που πρέπει να γνωρίζετε, πριν διαλέξετε!Στη MichanikosApps μπορούμε να σας βοηθήσουμε να επιλέξετε το κατάλληλο δάπεδο για όλους τους χώρους του σπιτιού σας.

Διάδωσέ το

Ξεκινήστε με τον πιο εύκολο τρόπο από το κινητό σας

playbutton

  • 01 Όσα πρέπει να γνωρίζετε για την Ενεργειακή Επιθεώρηση
  • 02 Μάθετε την Ενεργειακή Κλάση της κατοικίας σας
  • 03 Υπολογίστε το κόστος Νομιμοποίησης Αυθαιρέτου
  • 04 Βρείτε τον κατάλληλο Μηχανικό που θα σας βοηθήσει
  • 05 Διαβάστε όλη την Νομοθεσία του Υπουργείου
  • 06 Μάθετε πληροφορίες για το πρόγραμμα "Εξοικονομώ"

Βίντεο Επίδειξης