«Από τους μηχανικούς ζητάνε να πληρώσουν τα σπασμένα του ασφαλιστικού συστήματος, εισφέροντας περί τα 60-65 εκατομμύρια, για να καλυφθεί το έλλειμμα του ΕΤΑΑ που για το 2013 υπολογίζεται στα 300 εκατ.ευρώ», δήλωσε στη Voria.gr ο πρόεδρος του Τμήματος Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Τάσος Κονακλίδης.

Την ώρα που η Voria.gr ζητούσε από τον πρόεδρο του ΤΕΕ/ΤΚΜ την άποψή του για τις νέες ασφαλιστικές επιβαρύνσεις που επιβλήθηκαν στους μηχανικούς, στην Αθήνα, μηχανικοί πραγματοποιούν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα κεντρικά γραφεία του ΤΣΜΕΔΕ, διαμαρτυρόμενοι για την αύξηση των ασφαλιστικών τους εισφορών.
 
Αφού με την ένταξη του ΤΣΜΕΔΕ στο ΕΤΑΑ και στη συνέχεια το περιβόητο «κούρεμα» του PSI, φαγώθηκαν τα αποθεματικά του πανίσχυρου μέχρι σχετικά πρόσφατα ΤΣΜΕΔΕ, που έφταναν στα 5,5 δισ. ευρώ, τώρα αναγκάσθηκε η διοίκηση του ΕΤΑΑ να εφαρμόσει τον μνημονιακό νόμο 3986 /2011, για αναδρομική αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των μηχανικών από 1/1/2012, σε ποσοστά που ξεκινούν από 4,53% και φτάνουν, κλιμακωτά, μέχρι 93%, ανάλογα με τα έτη ασφάλισης.
 
Ειδικά για τους νέους ασφαλισμένους, τους μετά το 1993, με την υποχρεωτική, ανά τριετία, μετάταξή τους στην επόμενη ασφαλιστική κατηγορία, η επιβάρυνση που θα έχουν είναι μεγάλη ειδικά σε μία περίοδο που ο κλάδος πλήττεται.
 
«Ζητούν από τους μηχανικούς να καλύψουν προβλήματα για τα οποία δεν ευθύνεται ο κλάδος, σε μία πάρα πολύ δύσκολη οικονομική συγκυρία, όταν επιχειρήσεις αδρανούν, άλλες κλείνουν, συνάδελφοι μένουν εκτός αγοράς εργασίας και πάρα πολλοί νέοι μηχανικοί αναγκάζονται να αναζητήσουν απασχόληση εκτός Ελλάδας. Ο κλάδος δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε τέτοιες επιβαρύνσεις, όταν ήδη μεγάλος αριθμός μηχανικών αδυνατεί να καταβάλλει τις ασφαλιστικές εισφορές», τόνισε ο Τάσος Κονακλίδης.
πηγή Voria.gr