Αλλαγές στα έντυπα των φορολογικών δηλώσεων φέρνουν οι αλλαγές στον τρόπο φορολόγησης ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων. Επιχειρήσεις και επαγγελματίες θα πρέπει να συμπληρώσουν στο έντυπο Ε3 πρόσθετα στοιχεία, που είναι απαραίτητα για τον υπολογισμού του φόρου που θα κληθούν να καταβάλουν.

Στο έντυπο Ε3 θα προστεθούν 6 νέοι κωδικοί που αφορούν:

– Τις ετήσιες μικτές αποδοχές εργαζόμενου που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό ή, εάν στην επιχείρηση υπάρχει προσωπικό, με βάση τυχόν ποσό μικτών αποδοχών ανώτερο του μικτού ετησίου κατώτατου μισθού, το οποίο σε κάθε περίπτωση πρέπει να είναι αυτό που καταβάλλεται στον πλέον υψηλόμισθο υπάλληλο.

– Τα έτη λειτουργίας της επιχείρησης.

– Το συνολικό ετήσιο κόστος μισθοδοσίας των υπαλλήλων, εφόσον η επιχείρηση απασχολεί προσωπικό.

– Το ύψος του ετησίου τζίρου που πραγματοποίησε η επιχείρηση κατά το φορολογικό έτος 2023.

– Να δηλώσει, αν ο υπόχρεος με ατομική επιχείρηση υπάγεται σε κάποια από τις κατηγορίες απαλλασσόμενων από το νέο σύστημα (είναι πολύτεκνος ή ανάπηρος 80% και άνω) ή εάν δικαιούται μείωσης του ελάχιστου ετήσιου καθαρού εισοδήματος που θα προσδιοριστεί με το νέο σύστημα (λόγω του ότι έχει έδρα σε μικρό χωριό, έχει αναπηρία 67%-79% κ.λπ.).

– Να δηλώσει σε ειδικό κωδικό εάν εμπίπτει σε κάποια κατηγορία που απαλλάσσεται από τον τεκμαρτό τρόπο φορολόγησης, όπως ασθενής νοσηλευόμενος, στρατευμένος, φυλακισμένος κ.λπ.

– Να δηλώσει σε ειδικό ότι επιθυμεί τον έλεγχο από την ΑΑΔΕ, προκειμένου να επιβεβαιωθεί ότι πράγματι τα έσοδά του είναι κάτω από τα ελάχιστα που ορίζει ο νόμος.

Το ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα

– Για τους νέους επαγγελματίες, που ασκούν το επάγγελμα έως τρία έτη δεν θα ισχύει κανένα ελάχιστο όριο φορολογητέου εισοδήματος και θα φορολογούνται με βάση τα βιβλία τους.

– Στο 4ο έτος λειτουργίας θα ισχύει ελάχιστο όριο φορολογητέου εισοδήματος μειωμένο κατά 67%, δηλαδή 3.620 ευρώ.

– Στο 5ο έτος λειτουργίας το ελάχιστο όριο φορολογητέου εισοδήματος θα μειώνεται κατά 33% και θα διαμορφώνεται σε 7.280 ευρώ.

– Για όσους ασκούν το επάγγελμα για περισσότερα από 6 και μέχρι 9 έτη, το ελάχιστο ποσό ετησίου φορολογητέου εισοδήματος των 10.920 ευρώ θα υπολογίζεται προσαυξημένο κατά 10%, δηλαδή θα ανέρχεται σε 12.012 ευρώ.

– Για όσους ασκούν το επάγγελμα για περισσότερα από 9 και μέχρι 12 έτη, το ποσό των 10.920 ευρώ θα προσαυξάνεται κατά 20% και θα διαμορφώνεται στα 13.104 ευρώ.

– Για όσους ασκούν το επάγγελμα για περισσότερα από 12 έτη το ποσό των 10.920 ευρώ θα προσαυξάνεται κατά 30% και θα διαμορφώνεται στα 14.196 ευρώ.

ΠΗΓΗ teetkm.gr